Nieuws

Vernielingen en intimidaties: speeltuin in Deventer moet na vijf uur dicht

Speeltuin De Driehoek sluit eerder vanwege vandalisme en intimidatie.
Speeltuin De Driehoek sluit eerder vanwege vandalisme en intimidatie. © News United / Luciano de Graaf
Vandalisme, vernielingen en intimidatie van ouders en kinderen. Nadat het een tijdje rustig was in Speeltuin De Driehoek in Deventer, verziekt een groep jongeren opnieuw het plezier van velen. De speeltuin gaat nu noodgedwongen eerder op de dag dicht. "Het wordt steeds erger, dit moet een keer ophouden."
Afgelopen weekend ging het om een lamp. Eerder al zijn sloten van hekken vernield, touwen uit vlaggenmasten getrokken en ook een tl-balk moest het al eens ontgelden. "De vernielingen nemen toe", zegt Harrie Muilerman, voorzitter van Stichting Speeltuin De Driehoek in Deventer. En alsof dat al niet genoeg is, worden vrijwilligers en bezoekers van de speeltuin in Voortuin Oost ook geïntimideerd en bedreigd.
Voor Muilerman is de maat vol. Per direct sluit de speeltuin om 17.00 uur in plaats van om 20.00 uur. En dat uitgerekend in de meivakantie, waarin kinderen misschien net iets langer buiten mogen spelen. "Maar dit groepje denkt daar anders over." Het gedrag loopt zo de spuigaten uit, dat in overleg met de politie en andere instanties is besloten eerder te sluiten.

Goeden lijden onder kwaden

"Sneu", zegt Muilerman. "We zouden gewoon normaal open moeten zijn. Maar sommige ouders durven hun kinderen hier niet meer naartoe te laten gaan. En zo moeten de goeden onder de kwaden lijden." Wie die kwaden zijn, is bekend. Volgens de voorzitter voert de politie regelmatig gesprekken met de overlast veroorzakende jongeren. "Op woensdag schoppen ze hier een balletje, dit weekend hebben ze een lamp vernield."
Het vandalisme heeft de stichting inmiddels een flinke duit gekost, zegt Muilerman. "Met het geld dat hier vernield is, hadden we ook heel leuke dingen kunnen doen."

Rust terugkrijgen

Ook vorig jaar was de speeltuin slachtoffer van vernielingen en ook toen ging de poort 's avonds eerder dicht. Met succes. De groep jongeren verdween, de rust keerde terug en de speeltuin kon terug naar de reguliere openingstijden in de zomer. Die opzet wordt nu herhaald. "Om ook nu de rust terug te krijgen."
Lees verder onder de foto.
Speeltuin De Driehoek sluit eerder vanwege vandalisme en intimidatie.
Speeltuin De Driehoek sluit eerder vanwege vandalisme en intimidatie. © News United / Luciano de Graaf
Bovendien loopt er sinds vorige week een oppasser op het terrein aan de Rielerweg. Maar die kan niet van 9.00 tot 20.00 uur aanwezig zijn. En omdat er van 17.00 tot 20.00 uur wat minder toezicht op het terrein is, zijn het die uren die nu sneuvelen. "Heel vervelend", zegt Muilerman, die geen andere optie ziet. "Het is wel allemaal vrijwilligerswerk hè."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.