BKR-kunst is troep volgens kunsthandelaar Vrielink uit Almelo

"Kunst die tot midden jaren '80 is aangekocht via de Beeldende Kunst Regeling (BKR) is ronduit slecht." zegt Kunsthandelaar Joep Vrielink. Oftewel troep.Â

Kelders van gemeentes staan er vol mee. BKR-kunst. Zo ook bij de gemeente Almelo. Door de aanstaande verhuizing, wil de gemeente er vanaf. Kunstenaars zijn benaderd om hun kunst op te halen. Maar twaalf kunstenaars hebben daarop gereageerd.

BKR bood ruimte voor kunst

Na de Tweede Wereldoorlog tot 1985 konden kunstenaars experimenteren, dankzij de speciale BKR-uitkering. "De kunstenaar leverde een kunstwerk in of verleenden een dienst. Daarvoor kreeg hij een sociale en culturele vergoeding." legt Henk Laarakkers, voormalig adviseur van Kunst en Cultuur Overijssel uit. "Karel Appel had het bijvoorbeeld niet gered, als de BKR niet had bestaan." 

Kunst of niet?

Kunsthandelaar Vrielink had geen interesse om de BKR-kunst over te nemen. "Je kon in die tijd een verfrommeld pakje sigaretten met verf erover inleveren en dat werd dan kunst genoemd. Als handelaar zie ik daar geen markt in."  Kunstkenner Laarakkers snapt dat. "Niet alle kunst die ingeleverd werd, was geschikt om tentoon te stellen. Het ging meer om vrijheid die de kunstenaar kreeg om te experimenteren. Die ruimte verwierf hij door de BKR." 

De gemeente Almelo stelt een deel van de werken beschikbaar voor een veiling ten behoeve van het goede doel. 

Meer over dit onderwerp:
uitkering kunst veiling Almelo gemeente Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren