Nieuws

Haaksbergen: 'met dodenherdenking en viering bevrijding niet omgekeerd vlaggen'

Haaksbergen en andere gemeenten: vlaggen niet ondersteboven ophangen tijdens dodenherdenking
Haaksbergen en andere gemeenten: vlaggen niet ondersteboven ophangen tijdens dodenherdenking © Archieffoto RTV Oost
De gemeente Haaksbergen heeft actievoerende agrariërs en sympathisanten opgeroepen om de Nederlandse vlag niet ondersteboven op te hangen tijdens dodenherdenking donderdag en Bevrijdingsdag aanstaande vrijdag.
Haaksbergen doet die oproep samen met andere gemeenten elders in Nederland, omdat de omgekeerde protestvlag kwetsend kan zijn voor nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen.
De militaire vakbond en nabestaanden van omgekomen militairen deden vorige maand een oproep om de vlag recht te hangen voor de herdenking. Ook de ouders van de gesneuvelde militair Tim Hoogland uit Vroomshoop ondertekenden de oproep. "Het is pijnlijk dat de Nederlandse driekleur nog steeds ondersteboven hangt", schreven nabestaanden van omgekomen militairen in een open brief.
De oproep werd ondersteund door onder anderen Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Ook voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie riep op om de vlag recht te hangen of tijdelijk weg te halen, evenals landbouworganisatie ZLTO. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat juist niet, "want er is niets veranderd".

Veteranen

Het Nederlands Veteraneninstituut zegt "alle begrip" te hebben voor de oproepen. Veel veteranenverenigingen denken daar volgens het instituut ook zo over. Het Veteraneninstituut wil ook dat de vlag op Veteranendag op 24 juni recht wordt gehangen. "De dag waarop we alle 100.000 veteranen danken voor hun inzet."
De vlaggenkwestie houdt niet alleen bestuurders, boeren en veteranen bezig. Ook zanger Douwe Bob deed gisteren een oproep om de Nederlandse vlag op de officiële manier te hijsen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.