Nieuws
Het Gemis: een bijzondere 'kerkdienst' over vrijheid

Een unieke muzikale vertelling over het thema vrijheid. Bespiegelingen over wat het begrip vrijheid inhoudt in tijden van onvrijheid. Zo kan 'Het Gemis' het best worden omschreven. Directe aanleiding: de coronapandemie, waardoor mensen werden geconfronteerd met allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen.
Componist en muzikaal leider Hans Barkel uit Bornerbroek bedacht het en werkte het uit. "Ik vond vroeger de Latijnse missen in de kerk prachtig. Ik had een stuk geschreven voor piano, maar moest daar tekst bij hebben." Barkel komt daarvoor uit bij tekstschrijver en oud-stadsdichter van Hengelo Marijke Agterbosch.
Het Gemis: een bijzondere 'kerkdienst' over vrijheid
"Ik wilde die tekst wel schrijven, maar ik ga niet God of Allah erin verwerken. Ik wil het breed zien, wereldwijd. We hebben zoveel mensen die we kunnen benoemen en ik wilde die vrijheid in de tekst hebben."

Vrijheid
Muziek- en theatervoorstellingen in de kerk: het gebeurt steeds vaker. Zo ook de voorstelling Het Gemis. Het lijkt op een kerkdienst, maar zonder religieuze verwijzingen. Het gaat over datgene wat we de afgelopen jaren tijdens corona en ook nu met de oorlog in Oekraïne zo voelbaar missen: vrijheid.
Bij het componeren van Het Gemis liet Hans Barkel zich inspireren door een breed scala aan muziekstijlen (van klassiek tot jazz en pop), maar ook door Latijnse teksten en elementen uit de structuur van de klassieke katholieke mis.

Ad Fundum
Het Gemis wordt uitgevoerd door het koor Ad Fundum, solisten en een combo onder leiding van Hans Barkel. Barkel noemt het 'een unieke totaal-belevenis', omdat muziek, zang en teksten worden ondersteund door dans en beeldende kunst. Daarmee krijgt het thema (on)vrijheid op beeldende wijze een extra dimensie.

Voorstellingen
Zaterdag 13 mei is de laatste voorstelling, die begint om 19.30 uur in de Oude Blasiuskerk in Delden.