Nieuws

Dajenne en Marita uit Deventer zijn dakloos en al hun geld kwijt door faillissement aannemer

Dajenne en Marita op de plek waar inmiddels hun huis had moeten staan
Dajenne en Marita op de plek waar inmiddels hun huis had moeten staan © RTV Oost
Het zou zo mooi worden. Een uniek concept zelfs, waarin ze in de Deventer wijk Zandweerd in omgebouwde zeecontainers een levensloopbestendige woning zouden betrekken. Maar door het faillissement van de aannemer spatte die droom als een zeepbel uiteen. Dajenne Wijngaarden en Marita Lether zijn niet alleen een illusie, maar ook bijna een kwart miljoen euro armer en het is maar afwachten of dat ooit nog goed komt.
De vrouwen bivakkeren momenteel overdag in een caravan en een schuurtje op het fundament aan de Zandweerdtuinen waar hun huis zou komen te staan. Slapen doen ze bij vrienden, want op de plek waar hun huis moest komen is alleen nog maar bouwstroom en geen stromend water.
Dajenne en Marita zijn dakloos en al hun geld kwijt door failliete aannemer

Geld kwijt

Nu ruim een maand geleden kregen ze een onaangename verrassing toen hun aannemer Zeecontainerwoningen.nl failliet werd verklaard. En dat terwijl hun huis al grotendeels was afgebouwd in de fabriek en bijna geplaatst kon worden. Met het faillissement is het onzeker of ze iets van de bijna 250.000 euro die ze hebben geïnvesteerd terug zullen zien.
"Ons leven is triest nu", vertelt Dajenne emotioneel. "We hebben geen dak boven ons hoofd, letterlijk. We zijn alles kwijt, ons vorige huis is verkocht, al ons geld zit in dit huis, maar dat gaat er niet meer komen."
"We waren eerst lamgeslagen", vult Marita aan. "En we zijn er nog steeds kapot van, maar we krabbelen weer overeind, en zijn wel weer strijdlustig om door te gaan."
Op het kavel staan alleen de funderingspaaltjes voor de containerwoning
Op het kavel staan alleen de funderingspaaltjes voor de containerwoning © RTV Oost

Fraude?

Afgelopen februari betaalden ze nog een bedrag van 65.000 euro aan de aannemer, die volgens Dajenne en Marita op dat moment al moet hebben geweten dat hij het geld niet voor hun huis zou gebruiken. Mogelijk is er daarom sprake van faillissementsfraude. Ze hebben dan ook aangifte gedaan bij de politie.
"Het is erg zuur dat we dat geld ook nog kwijt zijn", verzucht Marita. "Hij wist al dat hij het nooit meer in ons huis ging stoppen". Dajenne is nog feller: "Ja, het is zuur, en ook echt heel vals. Dit had nooit gemogen."
"Het was ons laatste spaargeld, en we hebben ook nog geleend van mijn ouders. Anders hadden we in elk geval een beginnetje om opnieuw te beginnen", vult Marita aan.
Zó had het huis er nu uit moeten zien
Zó had het huis er nu uit moeten zien © Eigen foto

Curator

Volgens de gedupeerde vrouwen is het zonneklaar dat de aannemer faillissementsfraude heeft gepleegd. Mr. Martijn Limberger die als curator is aangewezen in dit faillissement kan niet bevestigen of er sprake is van fraude. "Ik zit nog in de fase dat ik alles inventariseer rond het faillissement. Als ik ongeregeldheden tegenkom, doe ik uiteraard aangifte", zegt de curator. Hij verwacht pas over acht weken meer te weten over het faillissement.

Hulpactie

Dajenne en Marita zijn wel eigenaar van een mooi kavel in Deventer, en daar gaan ze hoe dan ook hun huis bouwen. Zonder containers, maar in houtskeletbouw, vertelt het stel: "Dan kunnen we veel zelf doen, en vrienden en familie gaan ons helpen. Want dit blijft een fantastische plek."
De zus van Marita is inmiddels een hulpactie gestart voor de gedupeerde Dajenne en Marita. Iedereen die kan helpen, met materialen, geld, maar ook met tips en adviezen kan zich melden.
Ondanks alle tegenslag wil het stel nog steeds op deze plek een mooi huis neerzetten
Ondanks alle tegenslag wil het stel nog steeds op deze plek een mooi huis neerzetten © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.