Nieuws

Kampen wil doorpakken met N50: "Uitstel is voor ons onbespreekbaar"

Wegwerkzaamheden N50 duren twee weken
Wegwerkzaamheden N50 duren twee weken © Marielle Beumer
Een ernstig ongeval waarbij een moeder en haar achtjarige kind om het leven kwamen, was de druppel: de N50 moet veiliger. Vandaag, ruim een jaar na de fatale botsing bij Kampen, gaat de schop eindelijk in de grond. Tijdelijke maatregelen in eerste instantie. Stikstof gooit vooralsnog roet in het eten voor de definitieve aanpak. Maar de gemeente Kampen houdt voet bij stuk: "Verder uitstel van de definitieve aanpak van de weg is voor ons onbespreekbaar", zegt wethouder Richard Boddeus.
Het is dinsdagmiddag 19 april 2022, net iets na half twee, als het vreselijk mis gaat op de weg. Een auto botst frontaal op een vrachtwagen op de N50 bij Kampen. De bestuurster van de auto, een 34-jarige vrouw uit Kampen, is op slag dood. In de auto zitten ook twee kinderen. Een van hen, een 8-jarig meisje, overleeft de klap ook niet.
Het is het zoveelste dodelijke ongeval op de weg en voor de gemeente Kampen is de maat vol. Al jaren willen zowel de gemeente als de provincie dat er ingegrepen wordt, maar het Rijk vindt dat niet nodig. Tot dit ongeluk. "We hebben toen met z'n allen, provincie, het Rijk en gemeente, besloten dat er snel wat moest gebeuren", vertelt Boddeus.
Ongeluk N50 april 2022
Ongeluk N50 april 2022 © Stefan Verkerk/RTV Oost

Smalle weg

Het is vooral de krappe ruimte die de weg gevaarlijk maakt. Als mensen om wat voor reden dan ook de macht over het stuur verliezen, ligt het gevaar op een frontale botsing met tegemoetkomend verkeer op de loer.
En dat zijn vaak ernstige ongelukken met dikwijls fatale gevolgen voor de inzittenden. In totaal waren er vorig jaar vijf doden te betreuren.
Geen ruimte om uit te wijken bij stuurfouten op de N50
Geen ruimte om uit te wijken bij stuurfouten op de N50 © Marielle Beumer

Stikstof en geld

Het ongeluk waarbij de moeder en haar dochter om het leven kwamen, heeft alle overheden op een lijn gekregen wat betreft de aanpak van de weg. Er wordt een plan gemaakt met maatregelen en de knoop wordt doorgehakt. Het geld is er. Er ligt meer dan tien miljoen euro klaar om de drukke rijksweg, die ook bekend staat als dodenweg, te verbreden van twee naar vier rijbanen.
De regio betaalt daar voor een substantieel deel aan mee. Maar de stikstofproblematiek en de huidige financiële crisis bij de rijksoverheid heeft de boel vertraagd.
Tijdelijke maatregelen moeten de N50 veiliger maken.

Tijdelijke maatregelen

Besloten wordt eerst tijdelijke maatregelen te nemen. De snelheid gaat al vrij snel omlaag van 100 km/u naar 80 km/u. Vandaag wordt er gestart met andere tijdelijke maatregelen. Een betonnen afbakening moet voorkomen dat voertuigen bij stuurfouten op de verkeerde weghelft belanden en frontaal botsen.
De methode is ook al op andere weggedeeltes van de N50 toegepast. De afscheiding is ongeveer een meter hoog en moet het gevaarlijke wegtraject, waar de afgelopen jaren veel dodelijke ongelukken zijn gebeurd, veiliger maken in aanloop naar de definitieve verbreding van de weg in 2025/2026. Afgezien van de betonnen afscheiding worden ook de bermen naast het asfalt verhard, zodat hulpdiensten bij calamiteiten sneller kunnen aanrijden.

Definitieve aanpak

De uiteindelijke verbetering en verbreding van de N50 tussen Kampen en Emmeloord laat nog zeker een paar jaar op zich wachten. Maar dat er iets gaat gebeuren, daar gaat de gemeente Kampen wel voor zorgen.
"We gaan er vanuit dat het Rijk haar afspraken na komt en dat er in 2025 een begin wordt gemaakt met de verbetering van de weg. Vorige week is daarover nog overleg geweest op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Verder uitstel van de definitieve aanpak van de weg is voor ons onbespreekbaar."

Verkeershinder

De werkzaamheden, die vanavond van start gaan, zullen de nodige hinder voor het verkeer opleveren. Het weggedeelte wordt in de periode tot aan 17 mei in totaal twee weekenden en zes nachten volledig afgesloten. Voor meer informatie over omleidingsroutes kan de website van Rijkswaterstaat geraadpleegd worden http://www.rws.nl/verkeersveiligheidN50.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.