Nieuws

Respect voor slachtoffers en veteranen: vandaag en morgen geen omgekeerde vlaggen

Han en Gert-Jan halen de vlaggen naar beneden langs de N36 bij Diffelen
Han en Gert-Jan halen de vlaggen naar beneden langs de N36 bij Diffelen © RTV Oost Jolande Verheij
Voor boeren Gert-Jan en Hans uit Diffelen is er geen twijfel, op 4 en 5 mei laat je geen omgekeerde vlaggen hangen. Gisteravond gingen ze gewapend met de boormachine op pad om tientallen vlaggen langs de N36 weg te halen, uit respect voor de oorlogsslachtoffers en veteranen.
Op veel andere plekken in de provincie zijn de boerenprotestvlaggen de afgelopen maanden al langzaam verdwenen uit het straatbeeld, maar langs de N36 wapperden ze nog volop: het blauw-wit-rood, afgewisseld met groene BBB-vlaggen. Maar in de ondergaande zon, op de avond voor 4 mei, gaan ook hier de vlaggen naar beneden.
Geen omgekeerde vlaggen op 4 en 5 mei, boeren halen vlaggen weg langs de N36

Herdenking belangrijker

"Het is mooi geweest voor nu", zegt Gert-Jan Mulder terwijl hij met de boor ratelend een schroef uit de paal draait. "Ik denk dat de herdenking op 4 en 5 mei belangrijker is dan dat we nu die vlaggen laten hangen. En ook uit respect naar de veteranen en oorlogsslachtoffers toe is het belangrijk dat er nu even een pas op de plaats wordt gemaakt."
Gert-Jan en Han uit Diffelen halen tientallen vlaggen weg langs de N36
Gert-Jan en Han uit Diffelen halen tientallen vlaggen weg langs de N36 © RTV Oost Jolande Verheij
Ook Han Siero helpt graag mee om ze weg te halen: "We doen het uit respect voor de mensen. We rollen de vlaggen netjes op, zodat we ze altijd weer kunnen pakken. Maar voor nu is er even rust."

Niet gelijk terug

Of de omgekeerde vlaggen op 6 mei gelijk weer gaan wapperen is de vraag. Gert-Jan verwacht het niet: "Voor nu is het klaar. We halen de palen met de vlaggen later op en gaan ons nog beraden of en wanneer ze weer teruggaan. Misschien is het ook wel tijd voor een ander signaal, hier is iedereen al zo aan gewend. Maar we blijven wel strijden, want er is nog veel te veel onzeker over hoe het verder gaat met de boeren."
De vlaggen zelf zijn inmiddels flink gerafeld, maar de geïmproviseerde vlaggenmasten van houten balken hebben het tien maanden goed volgehouden. "Mijn boor is niet eens sterk genoeg voor de schroeven", lacht Han Siero. "Dat is een goed teken, Als we willen kunnen we ze zo weer overeind zetten en opnieuw vastschroeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.