Nieuws

Eeuwenoude tunnels gevonden bij bouwwerkzaamheden in Kampen

In Kampen is tijdens werkzaamheden aan de voormalige HBS een tunnelsysteem van ruim vierhonderd jaar oud ontdekt. Het is een onderdeel van de verdedigingswerken van het Van Ingenbastion. Dit bastion is in de vroege zeventiende eeuw aangelegd. De tunnels zijn goed bewaard gebleven. Een aangepast funderingsplan zorgt ervoor dat het tunnelsysteem behouden blijft.
De voormalige Hogere Burger School staat in het Engelenbergplantsoen in de binnenstad van Kampen. Het is gebouwd in 1882 en is nu een rijksmonument. In 2022 werd het gekocht door IJsselheem. Dit zorgbedrijf realiseert 59 appartementen in het gebouw.

Kelders voor kanonnen

Rond 1616 bouwde Kampen een tweetal ravelijnen aan de zuidzijde van de stad. Een ravelijn is een buitenwerk van een vesting, vaak in de vorm van een ‘ster’. Binnenin dat ravelijn waren kelders. De kelders waren vanaf de binnenplaats van het ravelijn te bereiken via tunnels. Deze tunnels zijn nu gevonden.
De tunnels die zijn ontdekt onder de oude HBS in Kampen.
De tunnels die zijn ontdekt onder de oude HBS in Kampen. © Gemeente Kampen
Het zijn twee dalende tunnels van ongeveer vijf meter lang die samenkomen op het diepste punt. Vanaf hier vervolgen ze hun weg horizontaal als één tunnel. Het is onbekend hoe ver ze ooit doorgelopen hebben. De tunnels zijn van degelijk metselwerk. Opvallend is de beperkte hoogte in de tunnels. Men kan er alleen in gebukte houding doorheen. Die beperkte hoogte in de tunnels was opzettelijk om indringers het vechten moeilijk te maken.
“Precies op deze locatie bouwde Kampen vroeger vestingwerken", zegt wethouder Richard Boddeus, verwijzend naar de oude Hogere Burger School (HBS). "Dat gebeurde in verschillende fasen. Het is uniek dat we hier nu een stukje van terugvinden. Dit waardevolle monument willen we graag behouden voor de gemeente Kampen.”

Palen op andere plek

Het bouwbedrijf vond het tunnelsysteem tijdens graafwerkzaamheden voor de fundering van de appartementen van IJsselheem. Op de plek van de tunnels zouden vijf of zes funderingspalen de grond in gaan. Er is een nieuw funderingsplan gemaakt, waardoor de tunnels gespaard blijven.
Op een foto die is gemaakt van de vondst zijn de twee tunnels vanaf de buitenkant te zien. Aan de rechterkant is te zien hoe de tunnels samenkomen en één tunnel vormen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.