Nieuws

Deze Twentse drones moeten in de toekomst vermiste personen gaan opsporen

Deze Twentse drones moeten in de toekomst vermiste personen gaan opsporen
Deze Twentse drones moeten in de toekomst vermiste personen gaan opsporen © RTV Oost
Drones die zelfstandig een gebied kunnen uitkammen op zoek naar vermiste personen. En om nog een stapje verder te gaan: die zelfs in de bodem kunnen 'kijken'. Het klinkt als het script van een sciencefictionfilm, maar in Twente wordt er al hard gewerkt aan zulke drones. "We zijn er nog niet, maar we zijn erg tevreden met de resultaten."
Een grote zwarte drone met daaronder een zwart-rode bak stijgt op in het buitengebied van Bentelo. Het is het testgebied van de ontwikkelaars van Hogeschool Saxion in samenwerking met onder meer de politie.
Piloot Kees staat met de afstandsbediening in zijn handen, maar eigenlijk hoeft hij niets te doen. "De drone is volledig zelfsturend", vertelt Abeje Mersha trots. Hij is als lector verbonden aan het Saxion en is een van de ontwikkelaars van de drones en bijbehorende software. "Deze drone is zo afgesteld dat-ie obstakels kan ontwijken en over een heel gebied kan vliegen."
Het enige wat vooraf moet worden gedaan, is een gebied afbakenen waar het onderzoek moet plaatsvinden. Mersha laat een foto zien op zijn laptop. "Wij geven een gebied aan waar gezocht moet worden." In dat omlijnde gebied zijn stroken te zien. "Dat is de route die de drone zelf uitstippelt", vertelt de academisch docent trots.
Kijk hier hoe de demovlucht verloopt:
Deze Twentse drones moeten in de toekomst vermiste personen gaan opsporen

Anne Faber

De aanleiding voor de ontwikkeling van zulke opsporingsdrones, is de vermissing van Anne Faber in 2017. De jonge vrouw was weken vermist zonder dat er een concrete aanwijzing was waar zij kon zijn. Daarop besloten vrijwilligers massaal naar haar te zoeken. "We zagen dat ze een menselijke linie vormden en op die manier de zoekgebieden uitkamden", herinnert Jaap Knotter zich. Hij is als lector verbonden aan de politieacademie en hogeschool Saxion. "De eventuele sporen kunnen zo verloren gaan, maar de werkwijze kost ook ontzettend veel tijd. In een situatie waarin elke seconde kan tellen."
Daarom vond Knotter dat het tijd was om de haalbaarheid en toepasbaarheid van een opsporingsdrone te onderzoeken. Na een project van twee jaar, is er nu veel bekend over het nut. "Voor archeologisch of hulpverleningsonderzoek zou de techniek al kunnen gebruiken", verzekert Knotter. "Want uit de testen blijkt dat het heel accuraat en snel werkt."

Politieonderzoek

Toch lijkt de drone voorlopig nog niet inzetbaar voor politieonderzoek. "Daar zijn nog een aantal moeilijke zaken die moeten worden getackeld", vertelt hij. "De techniek moet het onderzoek niet verstoren en het moet uiteraard wel standhouden in de rechtszaal."
Maar de eerste resultaten zijn hoopvol, voor misschien wel een unieke ontwikkeling. "Ik weet waar de politiediensten wereldwijd achter de schermen aan werken, maar wij zitten sowieso in de innovatieve voorhoede", weet Knotter. En misschien wordt in Nederland als eerste land een opsporingsdrone gebruikt. "We zijn er nog niet, maar we zijn erg tevreden met de resultaten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.