Nieuws

Plaat van De Belcanto's die als grap werd opgenomen jaren later razend populair: "Ineens stonden we op 1 in de piratenwereld!"

John & Fred Gaasbeek kunnen het nog steeds: ze zingen Een Sterrengroet
John & Fred Gaasbeek kunnen het nog steeds: ze zingen Een Sterrengroet © RTV Oost
Slechts één keer stonden ze samen als de Belcanto's op de bühne. In 2013: op de Twentse Piraten Party in Rossum. Vlak daarvoor werden ze gebeld met de mededeling dat ze na 44 jaar op nummer 1 stonden in een piraten toplijst. "We hebben dit plaatje als grap in 1969 opgenomen en er eigenlijk nooit meer naar omgekeken", vertelt de Enschedese Fred Gaasbeek lachend.
We zijn op bezoek bij de muzikale broers Fred & John Gaasbeek uit Enschede en maken met hen een muzikale tijdreis: terug naar de sixties. Fred Gaasbeek stond bekend als orkestleider Freddy Golden en was veel te horen en te zien op radio en televisie. John Gaasbeek had een eigen bandje genaamd de Telstars. Later zou John met Teach-In nog het songfestival winnen met het bekende 'Ding-a-Dong'.
Met z'n tweetjes muziek maken deden de broers niet heel veel, totdat ze op een dag tijdens opnames van het Freddy Golden Orchestra samen de single Een Sterrengroet opnamen. Gewoon eventjes in de pauze. De bekende producer Lion J. Swaab bedacht de naam De Belcanto's en zo werden de broers een duo.

Nooit opgetreden

Een succes was het niet te noemen. Ze kwamen niet verder dan vier liedjes op twee vinylplaten. Optreden deden ze nooit. "We waren natuurlijk ook gewoon heel druk met onze carrières", legt Fred uit. Wat begon als een grap verdween roemloos naar de achtergrond, en zo raakte het duo in de vergetelheid.
De Belcanto's met hun gelijknamige vinyl singeltje
De Belcanto's met hun gelijknamige vinyl singeltje © RTV Oost

Zeldzaam

Omdat er zo weinig vinyl van de Belcanto's is gedrukt zijn hun singels enorm populair onder de die hard vinylverzamelaar. Daarnaast werden ze enorm geliefd bij de huidige generatie zendpiraten. Hun vinyl is hedendaags als zeldzaam te bestempelen en gaat voor tientallen en zelfs honderden euro's over de toonbank. Als je tenminste nog ergens een exemplaar kunt vinden...
Kijk hier naar aflevering 1 van Het Vergeten Zwarte Goud met in de hoofdrol De Belcanto's:
De documentaire serie Het Vergeten Zwarte Goud is in samenwerking met de Goudzoekers uit Sint Jansklooster gemaakt. Op 3 juni organiseren zij een groots Tributefestival om artiesten van weleer nog eenmaal een podium te bieden. De Belcanto's komen daar ook optreden. Voor meer informatie over de Belcanto's en tickets voor het festival surf je naar www.hetvergetenzwartegoud.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.