Nieuws

Vragen over de maten van Marga Bult: "Dat zou nu echt niet meer kunnen"

Marga Bult blikt terug op de jaren na De Hunnen
Marga Bult blikt terug op de jaren na De Hunnen © RTV Oost
Ze werd bekend als zangeres van Babe, vertegenwoordigde Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival in 1987 - met Rechtop in de wind werd ze uiteindelijk vijfde - en ging presenteren. Altijd deed Marga Bult dat vanuit Lattrop. Maar een paar jaar geleden vertrok ze toch uit haar geliefde Twente. "Ik had echt wel het gevoel: heb ik dit wel goed gedaan?" Een gesprek over vertrekken, seksisme en luisteren.
Het Brabantse Oisterwijk ligt zo'n 190 kilometer van Lattrop. Marga Bult nam een paar jaar geleden het besluit om het zo geliefde Twente te verruilen voor het Brabantse. "Ik woon hier bijna drie jaar al, met Ludo. We kennen elkaar zes jaar. Daarvoor was ik een paar jaar alleen en nu dan toch een nieuwe relatie."
RTV Oost maakte van 1995 tot en met 2001 het tv-programma De Hunnen, een praatprogramma met bekende en minder bekende Overijsselaars. De komende weken spreken we in het tv-programma De Hunnen, hoe is het nu met...? met een aantal gasten die toentertijd aan tafel zaten, om te horen hoe het hen de afgelopen jaren is vergaan.
Ludo moest elke dag op en neer vanuit Brabant naar Twente. "En als ik werkte, dan zat ik in het hele land. Ook in Brabant, of in Zeeland of in Twente." Het besluit om te verhuizen is dan ook niet onlogisch, maar wel heel moeilijk geweest. "Ik was 63, 64. Mijn hele leven: winkeltjes, vrienden, ouders, familie, mijn kinderen, alles woonde daar. Ik had echt wel het gevoel - vooral het eerste halfjaar - heb ik dit wel goed gedaan? Want ik voelde me als het ware losgetrokken van mijn wortels."
Bult was in de beginjaren van De Hunnen te gast in het programma, eind jaren 90. Andere tijden, blijkt ook wel uit de vragen die worden gesteld. Zo wordt gevraagd waarom Marga 'zo nodig door wil gaan' terwijl ze al veel heeft bereikt. "En later vroegen ze om mijn maten. Anno 2023 zou dat helemaal niet meer kunnen."
Marga Bult over seksisme en Me Too:
Marga Bult over vrouwonvriendelijke opmerkingen
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Een uitspraak die Marga's moeder regelmatig deed. "Ik heb mijn kinderen dat ook geleerd - en ik hoop dat ze daar ook iets mee doen - maar ik vind dat een heel belangrijk sociaal iets. Als je ziet wat er allemaal gaande is in de wereld en in Nederland. En als iedereen nou eens dat zou hanteren, dan zou de wereld er volgens mij een stuk mooier uitzien."
Naar elkaar luisteren is iets wat steeds vaker mist. "Ik vind dat mensen heel slecht luisteren. En dat vind ik leuk aan Caroline van der Plas (BBB): dat is een vrouw die luistert naar wat er speelt. En zij is ook echt bezig met het platteland, we zitten daar al jaren mee dat het verandert. De bussen, geldautomaten die verdwijnen, er is zoveel op het platteland wat er niet is en waar iedereen recht op zou hebben. Zij kaart dat aan en dan vind ik het wel grappig dat Rutte zegt: ja daar moeten we toch eens mee bezig, beter naar de stem van het volk luisteren."

Op zoek naar geluk

Of haar leven compleet voelt? "Ik heb liefde, kinderen, kleinkinderen. Ik mis voor de kinderen hun vader, die kort geleden is overleden. Ik mis mijn eigen vader. Ik ben op zoek naar geluk, net als iedereen. Ik heb heftige jaren gehad en nu het gevoel dat de rust terugkomt. Mijn moeder is er nog, dat is belangrijk. Ik blijf zingen en af en toe wil ik met Ludo, die heeft een huis in Spanje, naar de zon."
De terugblik met Marga Bult is maandag 8 mei om 17.14 te zien op TV Oost en later ook via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.