Nieuws

Overijsselse scouts vol spanning op weg naar Nationale Dodenherdenking

ID-kaart check bij vertrek van de bus met Overijsselse scouts naar de Nationale Herdenking op de Dam
ID-kaart check bij vertrek van de bus met Overijsselse scouts naar de Nationale Herdenking op de Dam © RTV Oost / Bart Kieft
Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is Overijssel vanavond goed vertegenwoordigd. Onder andere scouts uit diverse plekken uit de provincie zijn aanwezig om te helpen met de herdenking. Zonaya Wiet en Tim Rutgers van scouting Dedemsvaart vinden het een eer om erbij te mogen zijn. "Straks op de Dam zullen de zenuwen wel komen", verwacht Zonaya.
Overijssel is dit jaar de gastprovincie voor de herdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei. In alle vroegte verzamelden de scouts zich daarom bij restaurant Lindenberg in Ommen. Zonaya en Tim hebben een verschillende rol. Tim mag veteranen begeleiden, maar Zonaya heeft een rol op de Dam zelf. "Ik mag een krans leggen. Ik weet nog niet voor wie, maar het wordt vast wel leuk. Ik voel mij invloedrijk. Mensen kijken naar je en hebben verwachtingen, maar het moet vast wel goedkomen."
Overijsselse scouts met de bus op weg naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam
Met de bus gaan zij en nog tientallen andere scouts richting Amsterdam. Ook de ouders van Tim en Zonaya gaan richting Amsterdam. "Ik ben heel trots", zegt de vader van Zonaya. "Wij gaan er vanmiddag heen. Dit op deze wijze meemaken, dat laten we niet aan ons voorbij gaan. Elk jaar op 4 mei zijn we in Dedemsvaart bij de dodenherdenking." Ook de vader van Tim voelt zich vereerd. "Helemaal trots, super. Toen Tim hoorde dat hij zich kon aanmelden, heeft hij dat direct gedaan."
Naast Dedemsvaart zijn er ook scouts uit onder andere Den Ham en Raalte aan het wachten op de bus. "Beetje spanning, maar wel heel leuk", zegt Tim de Ruiter. De verwachting is dat de scouts aan het eind van de ochtend in Amsterdam zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.