Nieuws

Laatste keer gratis naar Bevrijdingsfestival? "Gisteren was een forse tegenslag"

De natte editie zorgt voor gemengde gevoelens bij festivaldirecteur Annemien Bruggink
De natte editie zorgt voor gemengde gevoelens bij festivaldirecteur Annemien Bruggink © RTV Oost / Jolande Verheij
"Het financiële risico is eigenlijk zo hoog, dat we een forse tegenslag niet kunnen permitteren. En die hebben we gisteren zeker gehad", blikt festivaldirecteur Annemien Brugging terug op het Bevrijdingsfestival Overijssel van gisteren. Door de plensbuien in de middag kwamen er een stuk minder mensen naar het festival in Zwolle: ongeveer 80.000. "En dat is een stuk minder dan normaal."
Brugging werd vanochtend met gemengde gevoelens wakker. "We hebben gisteren echt als een feest afgesloten. Na 18.00 uur liep het hier weer helemaal vol met publiek. Dat was ook zoals we het gehoopt hadden. Maar die middag heeft wel echt roet in het eten gegooid."

Veel minder bezoekers

Dat het festival 's middags tijdelijk werd stilgelegd, vond Brugging erg pijnlijk. "Maar veiligheid gaat voor alles. Ik denk dat we de goede keuze hebben gemaakt. Het onweer is net niet helemaal over Zwolle gegaan, dus we hebben geluk gehad. Maar het is wel letterlijk helemaal in het water gevallen."
Voorgaande edities kwamen er tussen de 120.000 en 150.000 mensen naar het Bevrijdingsfestival Overijssel. Daarmee is het de slechts bezochte editie in twintig jaar. En dat kan invloed hebben op de toekomst van het festival.
"Het zijn er nog steeds heel veel. Dat maakt ook dat ik met gemengde gevoelens wakker werd. De avond, als je kijkt naar de beelden en de sfeer die er hing, dat was geweldig. Maar de middag was leeg. Voor het middagprogramma is een hele organisatie opgetuigd en er hangt heel veel risico aan. Dus dat maakt het zo lastig."
Tekst gaat verder onder video

Financieel risico

De plensbuien zijn volgens Brugging dan ook direct te voelen in de portemonnee. "We moeten zeventig procent van de inkomsten op de dag zelf halen. Het risico is eigenlijk zo hoog, dat we een forse tegenslag niet kunnen permitteren. En die hebben we gisteren zeker gehad."
De kans is volgens Brugging dan ook aanwezig dat er volgend jaar entree gevraagd moet worden. "Dat zijn wel de gesprekken die we moeten voeren voor volgend jaar. Die waren we al aan het voeren met de andere bevrijdingsfestivals. Dat gesprek wordt voor heel veel festivals actueler dan ooit. Het is natuurlijk een principiële keuze om entree te vragen. De vraag is of je dat moet willen, op de dag van de vrijheid. We mogen zo trots zijn op hoe we het nu doen en kunnen vieren. Eigenlijk wil je daar geen prijskaartje aan hangen."

Samenvatting

Bekijk hieronder een samenvatting van het Bevrijdingsfestival Overijssel.
Uitgebreide terugblik op Bevrijdingsdag 2023 vanuit gastprovincie Overijssel. Met hoogtepunten van de dag, optredens, backstage interviews.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.