Nieuws

BBB en GroenLinks gaan het echt samen proberen in Overijssel: "Voor de zomer een nieuw bestuur"

Lijsttrekker Carla Evers van BBB kiest voor vervolg met GroenLinks in coalitievorming provinciebestuur
Lijsttrekker Carla Evers van BBB kiest voor vervolg met GroenLinks in coalitievorming provinciebestuur © RTV Oost / Jauke Boerdam
Een gezamenlijk bestuur van BBB, GroenLinks, VVD, PvdA en SGP komt nadrukkelijk dichterbij in Overijssel. De vijf partijen snuffelden de afgelopen week nog aan elkaar om vooral de standpunten van BBB beter te leren kennen en zien nu geen obstakels meer. Ze gaan aan de slag om tot een coalitieakkoord 'op hoofdlijnen' te komen, dat er voor de zomer moet liggen.
"De verschillen tussen BBB en GroenLinks zijn te groot, de formatie is terug bij af". Dat nieuwsbericht kwam vandaag uit de provincie Utrecht, waar de twee partijen er na meerdere weken praten toch niet uitkwamen. "De verschillen zijn te groot", klonk het bij beide partijleiders daar. Maar in Overijssel een heel ander geluid: samen met VVD, PvdA en SGP zien de twee partijen het hier wel zitten, zo melden de formateurs Wout Wagenmans en Ingrid Geveke zojuist.

Kennismaken

Het advies om met deze vijf partijen de formatie in te gaan kwam op 19 april, maar direct onderhandelen was er nog niet bij. Eerst elkaar maar wat beter leren kennen, zo klonk het vanuit de partijen. Waarbij voornamelijk het kennismaken op persoonlijk vlak, maar ook zeker het leren kennen van alle standpunten van BBB centraal stond. Op landbouw is dat wel duidelijk, maar hoe zit het met cultuur, infrastructuur, financiën en al die andere thema's die de revue passeren tijdens vier jaar besturen.
"Niet verwacht, niet vanzelfsprekend en zeker spannend", noemde BBB'er Carla Evers het advies toen nog, vooral kijkend naar de samenwerking met GroenLinks.
Na twee bijeenkomsten met alle vijf de partijen is de conclusie dat er voldoende vertrouwen is in een goede afloop. En in gezamenlijk besturen dus. De verschillen zijn overbrugbaar, is de algehele opinie.

Akkoord op hoofdlijnen

De vijf partijen, die samen 30 van de 47 zetels bezitten, zetten in op een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Kortom: het beleid voor de komende vier jaar zal niet dichtgetimmerd zitten. Ongetwijfeld om de onderlinge verschillen niet op de spits te drijven, maar bovenal om inwoners en oppositiepartijen de ruimte te geven om actief mee te denken over besluiten. Een vleugje nieuwe bestuurscultuur, waar grote winnaar BBB naarstig naar op zoek is.

Voor de zomer

De onderhandelingen over een coalitieakkoord zullen nu starten. Belangrijke thema's daarbij zijn onder meer de bestuursstijl, klimaat & energie, natuur & landbouw en de economie. De inzet is om voor het zomerreces klaar te zijn, inclusief de benoeming van nieuwe Gedeputeerde Staten.
Als de partijen er daadwerkelijk uitkomen met elkaar, dan rest voor het CDA - na een jarenlange dominantie in de Overijsselse politiek - niks anders dan een rol in de oppositie.
Zelf een coalitie bij elkaar puzzelen? Klik hieronder op 'Provincie', vervolgens op de kaart op Overijssel, en ga aan de slag met de Coalitiebouwer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.