Nieuws

Opvallende advertentie: Jager zoekt jachtterrein in Overijssel

Wild zwijn aan de muur
Wild zwijn aan de muur © RTV oost
"Zeer ervaren jager zoekt jachtterrein van 150 hectare." Deze uitzonderlijke advertentie prijkte in de regionale kranten. Maar wie is die zeer ervaren jager die in Overijssel wil jagen?
Rentmeester Gert Hein Kromhof uit Holten, die voor de jager op zoek is, lacht hartelijk. "In het kader van de privacy ga ik natuurlijk niet verklappen wie deze jager is." Zelf komt hij ook uit een jagersgezin en in de logeerkamer hangen enkele dode dieren aan de muur.
Het hoofd van het wilde zwijn dat boven het bed hangt, kijkt met guitige nepogen de ruimte in. Op de grond staat een vos en op plankjes aan de muur staan vogels. "Een snip, de Vlaamse gaai en die uil boven de deur. Ik vind het echt mooie dieren."
In andere landen mag je nog van allerlei dieren bejagen, hier is bijna alles beschermd
Gert Hein Kromhof, rentmeester
"Hier in de kelder heb ik nog iets liggen," zegt Kromhof geheimzinnig. Hij trekt de onderste la van de vriezer open en in het bovenste plastic zakje zit een dode lijster. "Deze is tegen het raam gevlogen. Ik ga hem laten opzetten, maar voordat ik dat doe moet ik eerst naar de politie in Hengelo voor een verklaring dat ik hem niet zelf heb omgebracht."

Taboe op jacht

Zijn vader is gestopt met jagen, omdat er te veel kritiek vanuit de omgeving kwam. "Hij vond het niet meer leuk om te doen." Kromhof vindt zelf ook dat de jacht veel te gevoelig ligt in Nederland. "In andere landen mag je nog allerlei dieren bejagen, maar hier is bijna alles beschermd. Daar balen veel jagers wel van."
Jager zoekt jachtterrein
En dan komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw. "Ikzelf jaag niet. Ik ben geen jager, ik heb dat fanatisme niet om dieren dood te schieten. Hij vindt bijvoorbeeld een fazant veel te mooi om neer te schieten. Maar als rentmeester weet hij dat veel natuurorganisaties en ook boeren belang hebben bij de jacht.
Wie de jager is die hier in Overijssel een jachtterrein zoekt? "Dat ga ik echt niet vertellen. En nee, hij is niet van adel." Grinnikend zegt hij: "Denk nog maar even lekker verder wie dat kan zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.