Nieuws

Verwarring over oproep tot ontruiming Bevrijdingsfestival in Zwolle

Het lege festivalterrein in Zwolle
Het lege festivalterrein in Zwolle © RTV Oost
Op het Bevrijdingsfestival in Zwolle heerste vanmiddag enige tijd verwarring vanwege een oproep om het terrein te ontruimen. Dat gebeurde even voor twee uur. Het veld voor het hoofdpodium was snel leeg. De organisatie van BFO spreekt nu van een mogelijke hoax. Rond half drie vanmiddag kon het programma weer worden hervat.
Het terrein van het bevrijdingsfestival in Zwolle moet worden ontruimd.
Voordat het terrein leegliep, hielden de mensen op het terrein de moed er nog goed in, ondanks de harde regen. Op de achtergrond leek het toen alsof er problemen waren met het geluid als gevolg van de regenval. Volgens de organisatie was dat niet het geval.
"We waren heel alert en dachten wel na over een showstop. Maar vanuit het veiligheidsteam is nooit een officiële ontruiming voorgesteld." Hoe het bericht over een ontruiming toch bij presentator Willem Alkema terecht is gekomen, wordt nog uitgezocht. Dat het veld leeg liep had ook te maken met het einde van het optreden van Froukje. De organisatie geeft aan dat op andere podia nog gewoon werd doorgespeeld.
"Het is leuk hoor, maar iets minder regen zou wel mogen", zegt een bezoeker vanonder een poncho. De vader had met zijn kinderen nog wel naar optredens kunnen kijken. "Het was wel leuk", geeft één van de tieners aan.
"Wij zijn helemaal doorweekt", meldt een meisje. "Dat is niet tof." Vervolgens kwam het verzoek vanaf de organisatie om het festivalterrein te verlaten en een tent op te zoeken uit veiligheidsoverwegingen. Uiteraard bedoeld om een eventuele blikseminslag op het terrein te voorkomen."
Iedereen is voorbereid op de komst van het slechte weer geeft presentator Willem Alkema aan. "De organisatie is er scherp op. Op het moment dat er iets aan de hand is, worden mensen gewaarschuwd."
Het programma op het Bevrijdingsfestival 2023 werd hervat met een optreden van Sef & het El Salvador Ensemble.
Sef & het El Salvador Ensemble staan op het podium nadat het Bevrijdingsfestival korte tijd werd stilgelegd.
Sef & het El Salvador Ensemble staan op het podium nadat het Bevrijdingsfestival korte tijd werd stilgelegd. © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.