Nieuws

Bejaard stel uit Heino doorziet slimme oplichtingstruc: "Hij poseerde zelfs voor foto"

Het echtpaar dat oplichting net wist te voorkomen.
Het echtpaar dat oplichting net wist te voorkomen. © Plaats Delict
Een echtpaar van in de 80 uit Heino vertrouwt het eigenlijk niet, maar geeft de bankpas toch mee aan iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Omdat ze twijfels hebben, willen ze bij hun voordeur een foto maken van de jonge man die hun pas ophaalt. En daar poseert-ie keurig voor. Op het laatste moment komen de man en de vrouw bij zinnen en blokkeren hun rekening.
“We kregen te horen dat rondom onze rekening wat commotie was”, zegt de vrouwelijke helft van het Heinose stel in Plaats Delict over het telefoontje dat ze van 'de bank’ kregen. “Ze vertrouwden het niet en vandaar dat ze belden. Ze hadden onze rekening al geblokkeerd, zeiden ze. Het duurde heel lang, het ging rustig, heel relaxed.”
Haar man vult aan: “Ik moest even 500 euro van de reserve overboeken naar de lopende rekening, zodat ze konden zien of alles nog werkte. Dat deed ik dus. Toen stelden ze voor om al het geld op een beveiligde rekening te zetten, zodat niemand er meer bij kon.”
De beelden zijn offline gehaald.

'Ze praten zo makkelijk'

Wat is het geheim van deze oplichters? “Ze praten zo makkelijk, het is een babbelgesprek. Je gaat door”, zegt de vrouw. “Je zegt niet: 'Dag meneer.' Je bent met je hoofd ergens anders. Ze zeiden dat iemand van Brinks (geldtransportbedrijf, red.) de pas in een verzegelde envelop zou ophalen. En die had een code en toen ging de bel.”
Er stond een puber aan de deur. Hij kwam de pas halen. Ja hoor, hij wilde wel even op de foto als de mensen dat liever hadden. De vrouw in Heino wist: “Dit kan gewoon niet. We hebben meteen alles geblokkeerd.”
Ze maakte later nog een grapje tegen haar man. "Die is boefje af, want zo iemand willen ze niet hebben."

Echtpaar is vertrouwen kwijt

Maar de impact op het echtpaar is enorm. Ze vertelt: “Je vertrouwt niemand meer. Je bent onzeker, ook over jezelf. Ook omdat ze bij wijze van spreken je kop konden inslaan. Om zo bij je geld te komen.”
“We zijn heel voorzichtig geworden”, vult haar man aan.
De jonge pinner die poseerde voor een foto, maar zijn slag niet kon slaan in Heino, had wel succes in Dalfsen. Hij maakte duizend euro buit met de bankpas van een hoogbejaarde vrouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.