Geertjan Lassche

Ik heb een nieuwe held. Filmmaker Geertjan Lassche. Geboren en getogen Staphorster. Hij werkt hard aan Winterwende, deel twee van het dubbelluik Oerijssel.

Deel een is een indrukwekkende film over Overijssel waarin hoofdpersoon Margje zoekt naar het 'oer' van de streek en het waarom van haar thuisgevoel. Margje Fikse is overigens radiopresentator bij de EO. Ze is geboren in Hattem en besluit terug te gaan naar haar geboortegrond om er te gaan wonen. De film is een documentaire en speelfilm in een. Een oprechte zoektocht, als film vormgegeven. En precies dat is wat ik zo mooi vind aan het werk van Geertjan Lassche.

Margje ontdekt in deel 1 Zunnewende dat het oorspronkelijke Saksische geloof en de gebruiken niet zomaar opgegeven werden toen Lebuïnus het evangelie bracht. Het werd een compromis voor Lebuïnus. Hij moest accepteren dat de Saksen geen afscheid namen van hun geloof en de rituelen die erbij hoorden. De poasbakes zijn er niet voor niets. Dauwtrappen is een voorjaarsdans in de wei. De tekenen en gewoonten zijn veel zichtbaarder dan we ons realiseren. En Margje krijgt -of het zo gepland is- een kindje.

Lassche vertolkt mijn oergevoel, mijn band met mijn geboortegrond. Hij lijkt eerst wat afstandelijk en zakelijk als ik hem ontmoet aan de rand van de IJssel bij Zalk, maar hoe anders zijn zijn films. Hij gebruikt een magische vorm, een documentaire als basis voor een film. Het gebeurt onder je ogen.

Het mooie was dat ook bij Lassche het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Omdat het nogal hard woei moesten we een goede plek vinden voor de opnames. Hij hielp zoeken. Wilde ook het mooiste plaatje. We vonden een paar bomen en struiken, iets uit de wind, in de avondzon en Geertjan zei ‘zal ik het even doen, ga jij maar daar staan’. En hij maakte een prachtig shot, zoals we dat noemen. En voor ik het wist -‘oh, dit ook nog even’ zei hij-, had hij nog veel meer mooie beelden gemaakt van het Zalker veer dat heen en weer voer, de hardlopers aan de overkant, de man die met zeis aan het maaien was en ruiter en paard die van de avondzon genoten. En ik genoot mee.

Winterwende is in première gegaan. Daarin ontdekt Margje een oude sage. Een duistere. Maar al dat gewroet in het oer lijkt zich tegen haar te keren. Ik verheug me op prachtige beelden uit Overijssel en langzamere televisie met zin en diepgang. Dat is tegen de trend in. Ik vind de filmmaker stoer, waarachtig en moedig. Hij broedt op deel drie. Het verhaal vond hem. Oerijssel wordt een drieluik.

Inga Tjapkes

Het interview met Geertjan Lassche wordt zondag 26 juli uitgezonden in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.15, 18.15, 21.15, 22.15 en 23.25 uur.

Meer over dit onderwerp:
OverUIT de Kunst Weblogs Nieuwsbrief
Deel dit artikel: