Nieuws

Na prikactie met frietje nu staking bij KLK Kolb Specialities Delden

Chemisch bedrijf KLK Kolb Specialities in Delden
Chemisch bedrijf KLK Kolb Specialities in Delden © RTV Oost
De vakbonden hebben personeel van chemiebedrijf KLK Kolb Specialities in Delden opgeroepen om vandaag te staken voor een betere cao. Vorige week was er nog een prikactie met een frietje tijdens werktijd, maar dat heeft geen indruk gemaakt op de directie van chemiebedrijf.
Samen met het actiecomité hebben vakbonden alle medewerkers opgeroepen tot vanavond 19.00 uur het werk neer te leggen. Ook gisteren werd er al gestaakt bij het chemiebedrijf.

Veiligheid

Dat betekent dat er geen nieuwe chemische processen meer worden opgestart. Lopende processen worden volgens de bonden wèl afgerond in verband met de veiligheid. Vanwege die veiligheid is er tijdens de actie wel een minimale bezetting aanwezig.

Conflict

De vakbonden willen een salarisverhoging van 14,3 procent in de nieuwe cao. Dat is meer dan het dubbele van wat de directie wil bieden. De werkgever wil niet verder gaan dan 6,1 procent loonsverhoging plus 40 euro extra.

'Echt boos'

Maar wat voor de mensen bij Kolb minstens zo belangrijk is, is een rectificatie van hun directie. Pellis: "De vakbonden kregen te horen dat er in de werkprocessen te veel fouten zouden zijn gemaakt waardoor er giftig dioxaan in het Twentekanaal terecht zou zijn gekomen. Daarom weigerde Kolb verder te onderhandelen en stelde het 6,1 procent plus 40 euro als eindbod. Dat is heel slecht gevallen bij de mensen. Helemaal als je bedenkt dat het diezelfde werknemers zijn die er sinds 2019 voor zorgden dat de miljoenenwinst ruim werd verdrievoudigd. De mensen zijn echt boos."
Twentekanaal bij Delden
Twentekanaal bij Delden © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.