Nieuws

Wijnboer Bas uit Balkbrug draait klassieke muziek voor zijn druiven: "Opbrengst verviervoudigd"

Klassieke muziek schalt uit de speakers tussen de wijnranken van De Reestlandhoeve in Balkbrug
Klassieke muziek schalt uit de speakers tussen de wijnranken van De Reestlandhoeve in Balkbrug © RTV Oost / Oscar Siep
Wijnproducent De Reestlandhoeve in Balkbrug plukt de vruchten van het afspelen van muziek tijdens het groeiseizoen in de wijngaard. Bij sommige wijnrassen is de opbrengst sinds het gebruik van muziek tussen de wijnranken maar liefst vier keer zoveel als daarvoor. Klassieke muziek levert dus wel degelijk iets op, stelt Bas Huisman van de Reestlandhoeve: "Nog iedere dag denk ik, bizar dat dit zo werkt."
Maar liefst 3,5 hectare grond in Balkbrug is beplant met wijnranken. De Reestlandhoeve heeft wijnen in verschillende smaken, gemaakt van verschillende rassen. Sommige rassen gedijen beter op klassieke muziek dan anderen. Maar toch is Bas Huisman ervan overtuigd: klassieke muziek bevordert de wijnproductie.
"De Solarisdruif is wel een heel mooi voorbeeld. De onderstam van die plant is heel sterk, de wortels zoeken grondwater tot op tien meter diepte. In ons geval staat het grondwater al op twee meter diepte. Die plant wordt lui als dat grondwater al zo snel binnen bereik is, de wortelen groeien maar langzaam en er komen ook niet veel druiven aan de stok."
Bas legt uit dat er alles aan gedaan werd om de Solaris beter te laten produceren. "We hebben nieuwe bemesting toegepast, andere snoeimethoden en we hebben op een gegeven moment zelfs de wortels afgezaagd om tot betere resultaten te komen. Niets hielp, totdat we muziek in de wijngaard aan hebben gezet. In een periode van vier jaar tijd is de totale productie van de Solaris gegroeid van 700 tot 800 liter naar 3.500 tot 4.000 liter per jaar."

Rommeltje door heavy metal

Bas is de jongste in het familiebedrijf Reestlandhoeve. Hij legt uit dat het allemaal te maken heeft met trillingen. "Mensen, dieren en ook planten bestaan voor zeventig procent uit water. De moleculen in het water kun je beïnvloeden."
Eerder is al wetenschappelijk bewezen dat klassieke muziek de watermoleculen laat samensmelten tot symmetrische kristallen zoals van een sneeuwvlok. Heavy metal muziek maakt juist een rommeltje van die symmetrie.

Playlist op Spotify

"Wij spelen hier 24 uur per dag, tijdens het groeiseizoen 7 dagen per week klassieke muziek", vertelt Bas. "Vraag me niet naar de componisten, we hebben een playlist samengesteld op Spotify en die draaien we de hele dag tussen de wijnranken."
Dat er wijnboeren zijn die deze techniek niet gebruiken, heeft er volgens Bas mee te maken dat muziekgebruik tijdens de teelt zweverig wordt gevonden. "Maar dat interesseert mij eigenlijk niet, mensen hebben altijd wel een mening. Waar het mij om gaat is dat het werkt."
Mensen die online bij de Reestlandhoeve een fles wijn bestellen, zien op de bestelpagina een linkje naar de muziek die in de wijngaard wordt gedraaid. "Dat is leuk, dan kunnen mensen genieten van de muziek die de wijndruiven tijdens de groei ook hebben gehoord."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.