Nieuws

Ton fotografeert fanatiek de kievitsbloem: "Heb vergunning voor 30 jaar gekregen!"

Ton Valk fotografeert de kievitsbloem
Ton Valk fotografeert de kievitsbloem © Jauke Boerdam
Het gaat goed met de zeer zeldzame Kievitsbloem in de uiterwaarden van het Zwarte Water en de Vecht. Op sommige plekjes in de Brommerd staan er honderd per vierkante meter. Daar profiteert fotograaf Ton Valk uit Hasselt graag van.
"Ik heb allerlei spullen bij me als ik het veld in ga," vertelt Valk terwijl hij een parapluutje boven de kievitsbloem zet. Op zijn facebookpagina prijken regelmatig prachtige platen van deze bijzondere bloem. Hij knielt neer voor de bloem en zet zijn camera op een mini-statiefje. Op zijn knieen ligt hij voor zijn camera. "In de rest van Europa is deze wilde kievitsbloem nauwelijks tot niet te vinden."
Ik heb een vergunning om hier te mogen fotograferen, die is dertig jaar geldig.
Ton Valk, fotograaf

Vergunning

Het mag niet zomaar, deze velden met de beschermde kievitsbloem betreden. "Ik heb hier jarenlang vanuit De Veldschuur rondleidingen begeleid en weet precies wat wel en niet kan." In zijn tas zit het bewijs. "Ik heb van Staatsbosbeheer een vergunning gekregen om de komende dertig jaar te kunnen fotograferen in de natuurgebieden hier in de buurt. Dat is tot mijn 97ste," lacht hij.
Voorzichtig loopt hij verder, op zoek naar de mooiste bloem. Jarenlang was hij vrachtwagenchauffeur. Vanaf zijn veertiende gaat hij ook met de camera op pad. "Nee, ik fotografeer niet alleen deze bloem hoor. Al heb ik er wel heel veel verschillende foto's van gemaakt." De reeks die in onderstaand filmpje te zien is, laat hij de bloem in al zijn facetten zien.
Fotograaf Ton Valk ui Hasselt fotografeert graag de kievitsbloem
Het moeilijkste is om de bloem te fotograferen terwijl hij half onder water staat. "De spiegeling op het water zorgt er altijd voor dat je de bloem dan niet ziet. Met een polarisatiefilter lukt het wel. Sta je wel kou te kleumen in het koude water." Maar Valk heeft er veel voor over.
Ook tijdens de ijskoude ochtenden is hij hier te vinden, plat op zijn buik, om de rijp op de bloem vast te leggen. "Dat zijn vaak de mooiste foto's. Met een mooie zon erbij. En de sliertjes die het nog sierlijker maken, vind ik ook echt een onderdeel van de foto."
Ton Valk fotografeert de kievitsbloem graag
Ton Valk fotografeert de kievitsbloem graag © Ton Valk
De kievitsbloem is één van de eerste bloemen die bloeit en daarom een belangrijke voedselbron voor de hommels. "Er zitten een soort randjes in de binnenkant van de bloem, waar de hommel op kan staan. Zo kan hij makkelijk het stuifmeel uit de bloem halen."
Of Valk echt tot zijn 97ste deze bloem blijft fotograferen, weet hij nog niet. "Maar de boswachter heeft beloofd mij in de rolstoel hier het gebied in en uit te rollen," lacht Valk met brede grijns.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.