Nieuws

De weergoden waren mild; Nederlands bevrijdingsvuur droog overgedragen aan Duitsland

Het Vredesvuur is in Duitse Gronau gearriveerd
Het Vredesvuur is in Duitse Gronau gearriveerd © Marielle Beumer
Ondanks de slechte weersvoorspellingen vandaag is het bevrijdingsvuur door twaalf lopers uit Enschede zonder regen onderweg van Enschede naar het Duitse Gronau gebracht. Het is de tweede keer dat het vredesvuur, dat in Nederland symbool staat voor vrijheid, vrede en democratie de grens met Duitsland passeert.
Het vuur werd op 5 mei al bij de landelijke aftrap van het bevrijdingsfestival in Zwolle door commissaris van de Koning Andries Heidema overhandigd aan de minister van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst. Vervolgens ging dat zelfde vredesvuur de volgende dag op reis voor een tocht van tien dagen die via Enschede en dus vandaag Gronau uiteindelijk naar de Duitse stad Münster gaat. Daar zal de vredesfakkel op 15 mei arriveren voor de viering van 375 jaar Vrede van Münster, die destijds het einde van de 80-jarige oorlog inluidde.

Samenwerking intensiveren

Het vuur wordt overgebracht door verschillende lopers afkomstig uit de Nederlandse en Duitse steden die aangedaan worden. Vandaag was het de beurt aan twaalf mensen uit Enschede, die na een tocht van ruim zeven kilometer, net na de grens in Gronau de fakkel overhandigden aan de burgemeester van Enschede, Roelof Bleker. Die mocht op zijn beurt het vuur weer doorgeven aan zijn Duitse collega, burgemeester Rainer Doetkotte van Gronau.
Het bevrijdingsvuur dat op 5 mei van Zwolle naar Enschede vertrok, is vandaag door twaalf hardlopers bij Gronau de grens met Duitsland overgebracht op weg naar de stad Münster, waar het vuur op 15 mei wordt overgedragen voor de viering van de Vrede van Mü
Volgens Bleker was het een mooi en gedenkwaardig moment omdat de overhandiging van het vuur de samenwerking in de grensregio alleen maar verder zal versterken. "Mijn collega komt al een paar jaar bloemen leggen bij de herdenking in Enschede op 4 mei. Tijden veranderen, en het gezamenlijk vieren van de vrijheid middels de overdracht van het vredesvuur is daarin weer een nieuwe stap op weg naar een nog intensievere samenwerking", aldus Bleker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.