Nieuws
De examens zijn begonnen, maar 'coronalichting' krijgt geen versoepelingen meer

Hier hebben ongeveer 137.000 leerlingen hun hele middelbare schoolperiode naartoe geleefd: de centrale eindexamens. Voor veel scholieren van het vmbo theoretische en gemengde leerweg, de havo en het vwo is het erop of eronder. Door alle online lessen tijdens de pandemie voelt niet iedereen zich even goed voorbereid. Maar extra versoepelingen tijdens of na de examens krijgen ze niet. "Ik heb wel een achterstand in woordenschat."
Op het Bonhoeffer College (locatie Van der Waalslaan, red.) in Enschede doen ruim 300 scholieren examen. Vwo-leerling Teun is één van hen. Hij moet meteen flink aan de bak. In de ochtend een examen Duits, in de middag wiskunde. Heeft hij zich goed genoeg voorbereid? "Ik heb vooral veel oefenexamens gemaakt. Ik denk dat het met Duits wel goed gaat komen, maar wiskunde vind ik lastiger."
Wij spraken Teun en z'n docente Duits vlak voor het examen:
De examens zijn begonnen, maar 'corona-lichting' krijgt geen versoepelingen meer
Hij en duizenden andere leerlingen hebben tijdens hun middelbareschooltijd ongeveer twee jaar lang thuisonderwijs gekregen en online lessen moeten volgen. Maar de versoepelingen waar hun voorgangers nog op konden rekenen, gelden voor deze lichting niet. Geen wegstreepvakken en extra herkansingen meer.
'Rare schoolcarrière'
"Ik merk wel dat ik een bepaalde achterstand in woordenschat heb", vertelt Teun. "Ik denk dat het zonder versoepelingen ook wel gaat lukken, maar het is altijd fijn om een extra herkansing te hebben of wat meer spreiding tussen de examens."
VO-raad en LAKS balen
De VO-raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, en scholierenorganisatie LAKS pleitten eerder al voor versoepelingen voor de huidige eindexamenkandidaten, maar die kwamen er niet. Minister Dennis Wiersma, die over het voortgezet onderwijs gaat, vond het niet nodig.
De VO-raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, en scholierenorganisatie LAKS pleitten eerder al voor versoepelingen voor de huidige eindexamenkandidaten, maar die kwamen er niet. Minister Dennis Wiersma, die over het voortgezet onderwijs gaat, vond het niet nodig.
"De coronaperiode heeft nog steeds impact op de leerlingen", zegt een woordvoerder van de VO-raad tegen de NOS. "Leerlingen, leraren en ook ouders geven aan dat de groep die nu examen doet vanwege corona meer tijd en ondersteuning nodig heeft."
Madelein Broek, docente Duits op het Bonhoeffer College, merkt dat haar leerlingen dit jaar extra gespannen zijn. "Ze hebben natuurlijk een rare schoolcarrière gehad, maar nu moeten ze er toch ineens gaan staan zonder die extra herkansing. Dus we hopen dat we ze goed genoeg voorbereid hebben. Zo zijn we dit jaar eerder begonnen met het maken van oefenexamens."
Tot het laatste moment heeft ze haar leerlingen geholpen. De facultatieve lessen die Broek afgelopen week gaf, werden zelfs nog drukbezocht. "Ik denk dat ongeveer driekwart van de leerlingen langskwam voor wat laatste tips en om even de zenuwen te delen. Dus ik hoop dat alles goed gaat zo meteen."
Hoe ging het?
Na tweeëneenhalf uur ploeteren komt Teun de examenhal uit. En dan is natuurlijk de grote vraag: hoe ging het? "Wel goed op zich. Het is wel even iets nieuws, in zo'n grote zaal. Maar het examen zelf ging wel goed, denk ik. Ik heb er wel vertrouwen in." Op naar wiskunde. "Kijken wat het gaat worden."