Nieuws

Dalfsenaren maken dankbaar gebruik van subsidiepot voor regentonnen

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / tanyss
Ruim 250 regentonnen zijn erbij gekomen in Dalfsen, Oudleusen, Nieuwleusen, Hoonhorst en Lemelerveld. Het is het resultaat van een actie van Dorpen Van Morgen. De organisatie wil bewustwording creëren: "Je kan veel dingen zelf doen."
Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Een regenton kan voorkomen dat riolen overbelast raken en straten onder water staan bij hevige buien.
Bewoners van de dorpen konden een deel van de regenton vergoed krijgen. Deze actie liep zo goed dat de bodem van de subsidieton binnen een maand werd bereikt. "Daar had ik wel rekening mee gehouden", zegt Ad Zwaga van Dorpen Van Morgen.

Aanschaf

"We wachten niet op Den Haag of Brussel. Je kan ook het een en ander zelf doen", zegt Zwaga. Mensen konden maximaal 75 euro krijgen voor de aanschaf van een regenton.
"Kijk, het zal de wereld niet direct veranderen. Maar er staan nu wel gewoon 250 regentonnen meer in Dalfsen en omgeving. Het is een kleinschalige actie met een grotere impact’’, zegt Zwaga.
Het water uit de regenton kan bijvoorbeeld ook weer gebruikt worden om de planten water te geven. "We willen toch dat de wereld blijft bestaan in deze vorm, voor onze kinderen en kleinkinderen", zegt Zwaga.
De organisatie is nu bezig met het uitbetalen van de declaratie en de evaluatie van de actie. Als de financiële middelen het toelaten, organiseren ze volgend jaar opnieuw een regenton-actie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.