Nieuws

Spraakmakende zaak rond faillissement sportschoolhouder eindelijk voor de rechter

In een stal bij de woonboerderij van R.B. aan de rand van Deurningen werd een hennepkwekerij ontdekt.
In een stal bij de woonboerderij van R.B. aan de rand van Deurningen werd een hennepkwekerij ontdekt. © News United
Na anderhalf jaar van inleidende zittingen moet R.B. (55) uit Deurningen zich naar verwachting nog in de loop van dit jaar voor de rechter verantwoorden. B. wordt niet alleen verdacht van het runnen van een hennepkwekerij, maar ook van witwassen en faillissementsfraude. Het faillissementsonderzoek vormde volgens justitie uiteindelijk de opmaat tot de geruchtmakende aanslag op curator Philippe Schol. B. wordt gezien als opdrachtgever voor deze moordaanslag.
Dat de strafzaak tegen Ronald B. eindelijk inhoudelijk wordt behandeld, bleek eind deze middag tijdens een zogenoemde regiezitting. De kans dat B. straks de strafzaak bijwoont, lijkt op voorhand erg klein. Net zoals hij tijdens alle eerdere inleidende zittingen verstek liet gaan.

Slepend proces

Het strafproces sleept zich inmiddels al anderhalf jaar voort. Tijdens een van de laatste zittingen wraakte B.'s advocaat, Mayke Goris, de rechtbank. De raadsvrouw wilde andere rechters, maar dit werd uiteindelijk afgewezen.
Vandaag kon de advocaat laatste onderzoekswensen indienen. Daarbij vroeg ze om een aantal getuigen te mogen horen. Zij zouden meer kunnen vertellen hoe het kon dat B. over aanzienlijke bedragen aan contanten beschikte.
Dit geld had B. op de bankrekeningen hebben gestort van meerdere van zijn bv.'s rond de inmiddels falliete sportschool Olympic Gym. Justitie meent dat er sprake is van witwassen omdat dit geld afkomstig zou van drugstransacties. In totaal ging het daarbij om bijna zeven ton.

Paradepaardjes

B. claimt echter dat de cash afkomstig zou zijn van onder meer de handel in paarden. De getuigen die zijn advocaat wil horen, zouden meer kunnen vertellen over de verkoop van paarden die luisterden naar namen als Frits, Mickey, Surprise en - kennelijk het onbetwiste raspaardje - Bandit. Dit laatste paard zou voor 2,5 ton zijn verkocht. B. weet de namen van de kopers niet meer, maar mogelijk kunnen de getuigen hier meer over vertellen omdat zij getuige zouden zijn geweest van de transacties, zo bepleitte B.'s advocaat.
Ook wilde advocaat enkele getuigen horen die meer weten over de verkoop van de peperdure Porsche en een Harley Davidson die B. contant had verkocht.
Verder wilde ze enkele personen horen die voor B. ontlastende verklaringen zouden kunnen afleggen over de hennepkwekerij die werd ontdekt in de paardenstal bij zijn woonboerderij aan de rand van Deurningen. B. zou hier niet vanaf hebben geweten.

'Eindelijk beginnen'

De officier van justitie toonde zich fel gekant tegen het getuigenverhoor. Vooral omdat de rechtbank eerder het horen van deze getuigen ook al had afgewezen. "We zijn al even bezig", aldus de openbare aanklager, die liet weten nu eindelijk met de inhoudelijke behandeling van de zaak te willen beginnen.
Bovendien wees de openbare aanklager erop dat het afgelopen jaar al meerdere personen bij de onderzoeksrechter waren gehoord. Onder hen niet alleen de neergeschoten curator Schol, maar ook Ronald B. zelf. Die beriep zich daarbij echter voornamelijk op zijn zwijgrecht.
Na een kort schorsing wees de rechtbank het gevraagde getuigenverhoor van de hand. Waarmee de weg vrij is om de strafzaak tegen B. na anderhalf jaar van inleidende zittingen uiteindelijk te kunnen behandelen. Het is nu zoeken naar een datum in de drukbezette agenda van de rechtbank.

Van de partij?

Of B. daar dan bij aanwezig is, vroeg de rechtbank aan advocaat Mayke Goris. R.B. was immers vanmiddag ook niet aanwezig, net zoals hij tijdens alle andere inleidingende rechtszittingen verstek had laten gaan.
De raadsvrouw liet weten daarover geen uitsluitsel te kunnen bieden. Maar, zo zei ze wel, gezien het vertrouwen dat haar cliënt - op basis van de ervaringen tot nog toe - in de rechtbank en het Openbaar Ministerie heeft gesteld, had ze daar "een hard hoofd in".

'Moord op bestelling'

Los van het strafproces van vanmiddag rond de hennepteelt, het witwassen en de vermoedelijke faillissementsfraude wordt R.B. door justitie ook beschouwd als opdrachtgever van de aanslag op curator Schol. De curator werd daarbij vanuit een rijdende auto onder vuur genomen en overleefde het maar net.
Schol was destijds curator in het faillissement van de sportschool en was na onderzoek tot de conclusie gekomen dat bepaalde zaken niet in de haak waren, waarop hij aangifte deed tegen R.B.
Twee mannen zijn in die zaak als schutters inmiddels veroordeeld tot celstraffen van 18 en 23 jaar. Hoewel R.B. officieel verdachte is als de vermoedelijke opdrachtgever, heeft dit nog altijd niet geleid tot een strafzaak.
Lees hier meer over de 'moord op bestelling'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.