Nieuws

Acteur Daniël Kolf speelt rol van oud-voetballer Darius Dhlomo vol trots tijdens theaterspektakel

Artistiek leider Boudewijn Koops en Daniel Kolf
Artistiek leider Boudewijn Koops en Daniel Kolf © RTV Oost
"Het is een enorme eer om dit verhaal te mogen vertellen, ik ben daar heel dankbaar voor." Acteur Daniël Kolf is trots dat hij de rol van Darius Dhlomo mag vertolken in het theaterspektakel over de Zuid-Afrikaanse voetballer, die in 1958 op aanwijzing van Steve Mokone naar Nederland kwam om bij Heracles Almelo te gaan voetballen. Daniël, die zelf een paar jaar geleden vanuit Suriname naar Nederland verhuisde om de ArtEZ Toneelacademie in Arnhem te gaan doen, ziet veel raakvlakken tussen zijn leven en het leven van Dhlomo.
De repetities zijn inmiddels in volle gang. "Soms in Amsterdam, soms in Almelo", vertelt Daniël. "Ik kom uit Amsterdam dus moet wel altijd even reizen om hier te komen. Maar het is superleuk! We zijn hard bezig een vorm te vinden, met een superleuke cast. De teksten zitten er zo goed als we nu kunnen in. Nu gaan we meer op details werken, scène voor scène. Uiteindelijk moeten die scènes dan weer samenkomen. Dus we zijn nu vooral aan het zoeken wat de muzikaliteit is, wat de toon is en de vorm. En we gaan in een groot stadion spelen en dat is wel een uitdaging."
Het verhaal van DHLOMO is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 17 mei om 17.30 uur wordt uitgezonden.

Het verhaal van Darius

Het verhaal van Darius Dhlomo is een bijzonder verhaal. In Zuid-Afrika mocht hij vanwege de Apartheid niet met witte voetballers samenspelen en mocht hij als bokser - kampioen middengewicht - niet tegen witte mensen vechten. Dhlomo was desalniettemin een bekende Zuid-Afrikaan en Steve Mokone, die op dat moment als eerste kleurling in Nederland voetbalde bij Heracles, wilde hem als versterking naar Almelo halen. Met hulp van de firma Ten Cate werd een visum geregeld en kon Dhlomo naar Nederland komen. De warme ontvangst op het station was van een totaal andere orde dan wat hij in zijn eigen land gewend was. Hij vond het plezierig, maar ook verwarrend.
Daniël Kolf speelt Darius Dhlomo vol trots
Hoewel dit zich dit in 1958 afspeelt, heeft het verhaal van Darius raakvlakken met zijn eigen verhaal, ziet Daniël. "Ik kom uit Suriname en ben in 2017 naar Nederland gekomen om acteur te worden. Ik ben ook heel goed ontvangen: heb audities mogen doen, ik ben aangenomen op ArtEZ in Arnhem en direct daarna ook op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ik heb een talent voor toneelspelen, zoals Darius voor het voetballen had. Daardoor kon hij zijn plek vinden en functioneren in deze maatschappij. Ik kan me met heel veel dingen van hem identificeren."

Zwarte Sinterklaas en witte Pieten

"Het mooie van Darius vind ik dat hij omarmd is en in die omarming ook nog de verandering wilde brengen", zegt Daniël. "Want er waren ook hier gewoon dingen die scheef zitten, dingen waarvan hij niet kon zeggen: 'ik accepteer dit'. Hij heeft bijvoorbeeld een keer Sinterklaas gespeeld en witte Pieten meegenomen. En dat in 1965. Hij ging dus heel goed om met situaties die negatief voelden."
"Het mooiste aan dit verhaal vind ik het zoeken naar een thuis; wat is thuis? Hij komt niet van hier, maar creëert wel zijn thuis. Ik denk dat wij dat allemaal als mensen moeten doen: al komen we niet van een bepaalde plek, we moeten ons wel ergens thuis kunnen voelen."
"Noaberschap vind ik daarom echt mooi", voegt Daniël toe. "Behandel je buren zoals jij behandeld wilt worden. En Darius is daarbij in een mooie cultuur gekomen. Hij zag het verschil tussen waar hij vandaan kwam, en het stigma dat daarbij hoorde, aan de ene kant en de realiteit in Almelo aan de andere kant. Dat waren twee heel verschillende dingen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.