Nieuws

Sirenes en muzen, cruisen over verlaten wegen en 'ouwe lui': dit was SPUNCK Podium

Jimmy Diamond in SPUNCK Podium
Jimmy Diamond in SPUNCK Podium © RTV Oost
Als je iets maakt, doe het dan voor één persoon. Je muze. Dat zei de beroemde Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut, een favoriet van vaste SPUNCK-gast Erik Neimeijer. Erik schreef het nummer Muzes of the Lower World. Als je wilt cruisen over verlaten Amerikaanse wegen is de muziek van Jimmy Diamond perfect. Met een nieuw album en optredens op festivals als Dauwpop loopt het allemaal op rolletjes voor de band. En Pronk en Abels hebben deze week een goed gesprek over visite en ouwe lui. Dit en meer in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium.

Cruisen over verlaten wegen

Americana, gefuseerd met indie en een beetje psychedelica. De muziek die ze maken is niet in één woord te omschrijven, zegt Jim Zwinselman van Jimmy Diamond. "Na shows komen er wel eens mensen op ons af die vertellen over de invloeden die ze in onze muziek horen en dan noemen ze soms dingen waarbij ik denk: wow, daar hadden we zelf niet over nagedacht."
De band staat dit jaar op Dauwpop en heeft ook net een nieuwe plaat uit. "We zijn blij met alles wat er gebeurt. En ook heel blij dat we de plaat hebben mogen uitbrengen bij Excelsior (onafhankelijk platenlabel uit Amsterdam, red.). Dat heeft hier en daar ook wel deuren geopend."
Jimmy Diamond

Sirenes en muzen

"Als je iets maakt, wat dan ook, doe dat dan voor één persoon. Als je het raam opendoet en de hele wereld binnenlaat, krijg je longontsteking." Het zijn woorden van Kurt Vonnegut, een Amerikaanse schrijver en persoonlijke favoriet van vaste gast Erik Neimeijer. Je moet dus een muze hebben die je inspireert om iets te maken, is de conclusie.
Hij schreef voor deze uitzending het nummer Muzes of the Lower World. "Ik heb het verschil tussen sirenes en muzen op moeten zoeken. Sirenes brengen je van het juiste pad af, daar heb je niets aan. Muzen helpen je op het goede pad te blijven."
Erik Neimeijer over sirenes en muzen

Dauwpop en de nieuwe tent

2 en 3 juni staat de 27e editie van Dauwpop op de agenda. Op een unieke locatie - midden in de Hellendoornse bossen - zijn dan zes podia te vinden met een keur aan artiesten. Niet de 'al te populaire acts', zoals Rob Telgenkamp zegt. "Het moet wel passen bij de signatuur van het festival." Een beetje links van het midden, zoals hij het zelf noemt.
De grootste namen dit jaar zijn toch wel de Opposites en The Prodigy. Hoewel Goldband, Son Mieux, Bökkers, Danny Vera, Madrugada en Franz Ferdinand ook geen kleintjes zijn, om maar wat te noemen. De line-up van Dauwpop is divers. Telgenkamp kijkt vooral heel erg uit naar The Prodigy. "Dat wordt een onnoemelijk grote show. We moesten zelfs een andere tent voor ze bestellen! Ze hebben namelijk meer ruimte nodig boven het podium tot aan het dak. Dat moet negen meter zijn en dat hadden we niet. Maar het geeft ook wel meteen weer onze ambitie aan om het nog vetter te maken."
Rob Telgenkamp over Dauwpop: iets links van het midden en nieuwe tent voor The Prodigy

Een goed dialect-gesprek over eten en ouwe lui

Ongenode visite tegen etenstijd en ouwe lui: uitgever Paul Abels en muzikant Arjan Pronk houden van het dialect en bespreken de streektaal wekelijks in de succes-rubriek Een Goed Gesprek, met Abels en Pronk.
Pronk en Abels hebben een goed gesprek over visite en ouwe lui

Poppodia

De grote Overijsselse poppodia komen met een update over het laatste nieuws, optredens en festivals in onze provincie. Wil je een goede tip: check de video.
Laatste nieuws en agenda van de Overijsselse poppodia
Wil je liever de hele uitzending terugkijken? Dat kan via deze link. Daar zijn ook de vorige afleveringen van SPUNCK Podium te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.