Nieuws

Eerste Nederlandse AI muziekvideo gaat over Fokko's overleden hond: "Allemaal uit niets gegenereerd"

Fokko Mellema speelt 'M'n hond is dood' bij SPUNCK Podium
Fokko Mellema speelt 'M'n hond is dood' bij SPUNCK Podium © RTV Oost
"M'n hond is dood." Het is de hartverscheurende openingszin uit het eerste liedje dat songwriter Fokko Mellema uit Zwolle ooit schreef, op 11-jarige leeftijd. Nu, zo'n 25 jaar later, is het nummer de basis voor de allereerste AI-gegenereerde videoclip van Nederland. Gemaakt door filmmaker Paul de Vrijer - "hij heeft het AI-programma begeleid" - en met hulp van Fokko's moeder. "Maar", zegt Fokko, "ik heb nooit een hond gehad."
Een songwriter vergeet nooit zijn of haar eerste liedje, vertelt Fokko. "Mijn allereerste liedje ging dus over mijn hond die dood was. Ik weet het ook nog goed dat ik die twee akkoorden speelde en dacht: dit heeft nog nooit iemand gedaan! En dat je er zelf door wordt geraakt, het voelde ook echt alsof mijn hond, die ik dus niet had, dood was. Dat vond ik een heel grappig gegeven."
Het verhaal van Fokko Mellema en de eerste Nederlandse AI-videoclip is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 31 mei om 17.30 uur wordt uitgezonden.
Die eerste mijlpaal staat ook met trots beschreven op de site van Fokko. En nu is het dus de basis van een nieuwe mijlpaal: de eerste AI-gegenereerde videoclip in Nederland. "Paul de Vrijer heeft het AI-programma begeleid. Je moet zo'n programma leren wat een 'Fokko' is. In dit geval is dat gedaan door oude foto's die mijn moeder heeft ingescant, foto's van m'n vijfde tot mijn elfde. Die worden gevoerd aan het programma en dan komen er allemaal Fokko'tjes uit. En dan zei Paul: die wel die niet en zo krijg je steeds meer de Fokko die je wilt."
Maar goed. Die hond. Die had Fokko dus helemaal nooit gehad. "Dat wist het AI-programma dus niet. Dus die genereerde zonder problemen allemaal honden. Je zegt gewoon 'hond' en dan komen er honden."
En dat proces leverde uiteindelijk dus deze videoclip op:
"Het is gek om te bedenken dat niets gefilmd is", zegt Fokko. "Het is allemaal uit het niets gegenereerd. De Fokko's lijken allemaal op mij van vroeger en ook weer niet eigenlijk. En wat ook gek is, de hond heeft nooit bestaan maar de clip gaat over allerlei herinneringen, gegenereerd door allerlei foto's, dus zijn die herinneringen er nu alsnog. Dat vind ik heel cool, dat het cirkeltjes rond is dat de bedachte hond met de bedachte beelden toch weer echt, maar ook weer niet echt is."

Theatershow

Fokko is ondertussen druk met zijn eerste theaterprogramma. "Wel tof dat ik nu aangekondigd wordt als theatermaker! De show is erg gebaseerd op de liedjes die ik heb gemaakt, maar het is een beetje de zoektocht naar welke liedjes ik nu eigenlijk in het theater wil spelen. En dat allemaal met strontvervelende grapjes onderbouwd."
Fokko Mellema's overleden hond en de eerste AI-muziekvideo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.