Nieuws

De Muzikant, Georgina on my mind en een goed gesprek over Koot en Bie: dit is SPUNCK Podium

SPUNCK Podium
SPUNCK Podium © RTV Oost
Hij speelt met Knars keiharde drum&bass waarmee hij de vrijdag van Mañana Mañana mag gaan afsluiten, daarnaast maakte Martijn Holtslag een korte film naar aanleiding van een zelfgeschreven verhaal. Erik Neimeijer vraagt zich nog steeds af of Georgia on my mind over een vrouw gaat of over de Amerikaanse staat. Hij maakte zijn eigen versie van de klassieker. En Pronk en Abels hebben een goed gesprek over Koot en Bie. Dit en meer in de nieuwste aflevering van SPUNCK Podium.

De Muzikant

Met Knars sluit hij de vrijdag van Mañana Mañana af, een show met keiharde drum & bass. "Altijd feest", zegt Martijn Holtslag. Maar daarnaast doet hij veel meer. Hij maakt muziek, produceert en heeft een liefde voor miniatuurlandschappen. En hij heeft een film gemaakt: De Muzikant.
"Ik schreef 10 jaar geleden korte verhalen, die maakte ik in rapvorm, het rijmde allemaal. En op een gegeven moment jeukte het om iets met die verhalen te gaan doen. Je kunt met muziek een sfeer neerzetten, maar niet de diepte in met die weirde hersenspinsels die ik heb."
Met een film dus wel, besloot Martijn. Dat werd De Muzikant, een film van een half uur. "We wilden hem korter maken, maar da's niet gelukt." De film wordt goed ontvangen en zit in de selectie van allerlei filmfestivals. En er is een nominatie voor het New York Filmfestival, vertelt Martijn in onderstaande video.
Martijn Holtslag vertelt over zijn korte film De Muzikant

"Het moet Fanfare zijn, dat kan niet anders"

"We hadden Storm over de Beulake gedaan en dat was heel succesvol. Toen heb ik gezegd: als ik nog iets op deze plek mag maken, dan moet het Fanfare zijn, dat kan niet anders." Aan het woord is Han Evers van theater de Meenthe in Steenwijk. Hij vertelt over het theaterspektakel Fanfare, dat later dit jaar in Giethoorn opgevoerd gaat worden.
De iconische film van Bert Haanstra is dit jaar 65 jaar geworden, het uitgelezen moment voor een theatervoorstelling. In een nieuw jasje - het verhaal gaat over de kleinzoon van de dirigent uit de originele film - en op een buitenlocatie in Giethoorn. "Er doen zo'n tachtig mensen aan mee en buiten de cast zijn dat bijna allemaal mensen uit de buurt. En er komen duizend bezoekers per voorstelling."
In SPUNCK Podium vertelt Han meer over het theaterstuk en spraken we ook met castleden Aniek Venhoeven en Jip Wassenberg:
Han Evers vertelt over theaterspektakel Fanfare

Georgina on my mind

Hoagy Carmichael. Een naam die veel mensen weinig zal zeggen, maar een schrijver die veel wereldberoemde nummers schreef. Georgia on my mind is één van die nummers, misschien wel het meest bekend in de uitvoering van Ray Charles.
Vaste gast Erik Neimeijer heeft voor deze week geprobeerd een nummer in de stijl van Carmichael te schrijven. "Je kunt alle kanten op met zijn teksten, zoals bijvoorbeeld bij Georgia on my mind. Gaat het over een vrouw of een staat? Daar is lang over gepraat en het schijnt ook toch echt over de staat te gaan. Maar ik hoor ook wel de liefde voor een vrouw."
Voor deze uitzending schreef Erik het nummer Georgina on my mind.
Erik Neijmeijer speelt Georgina on my mind

Een goed gesprek over Koot en Bie

Uitgever Paul Abels en muzikant Arjan Pronk houden van het dialect en bespreken de streektaal wekelijks in de succes-rubriek Een Goed Gesprek, met Abels en Pronk. Deze keer praten ze over de humor van Kees van Kooten en Wim de Bie en over het koningshuis.
Pronk en Abels hebben een goed gesprek over Koot en Bie

Fokko's overleden hond

"M'n hond is dood." Het is de hartverscheurende openingszin uit het eerste liedje dat songwriter Fokko Mellema uit Zwolle ooit schreef, op 11-jarige leeftijd. Nu, zo'n 25 jaar later, is het nummer de basis voor de allereerste AI-gegenereerde videoclip van Nederland. Gemaakt door filmmaker Paul de Vrijer - "hij heeft het AI-programma begeleid" - en met hulp van Fokko's moeder. "Maar", zegt Fokko, "ik heb nooit een hond gehad."
In deze video het hele verhaal van 'Mijn hond is dood':
Fokko Mellema's overleden hond en de eerste AI-muziekvideo

Poppodia

De grote Overijsselse poppodia komen met een update over het laatste nieuws, optredens en festivals in onze provincie. Wil je een goede tip: check de video.
Nieuws en agenda van de de Overijsselse poppodia
Wil je liever de hele uitzending terugkijken? Dat kan via deze link. Daar zijn ook de vorige afleveringen van SPUNCK Podium te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.