Nieuws

Isabelle La Poutré laat met winst Talentprijs Overijssel zien dat je met 'hoofd dat anders werkt' ook succesvol kunt zijn

Isabelle Renate La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023
Isabelle Renate La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023 © Isabelle Renate La Poutré
Ze moest bijna huilen toen Henk Jan Meijer van de Stichting Cultuurprijs Overijssel haar vertelde dat ze had gewonnen. Fotograaf en documentairemaker Isabelle La Poutré uit Deventer is sinds vorige week Cultuurtalent Overijssel 2023. "Fantastisch, ik vind dat echt een hele eer. De prijs laat denk ik aan heel veel neurodiverse mensen zien dat je heel wat kunt bereiken." Over die uitspraak verderop meer.
Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat Isabelle Cultuurtalent Overijssel 2023 is geworden. Volgens de jury onderscheidt ze zich 'door een geheel eigen beeldtaal, als resultaat van een voortdurend artistiek zoekproces. Ze heeft zich ontwikkeld tot een veelbelovend en professioneel Overijssels talent'.
Isabelle La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023
Als fotograaf heeft Isabelle gewerkt met artiesten als Tyfoon, Kyteman, Wende Snijders, Jeangu Macrooy en Vera Bon. Ze fotografeert vooral zwartwit. "Daarbij valt al het onbelangrijke weg, je focust echt op het hoofdonderwerp. Kleur leidt heel erg af en zeker bij de emoties van muzikanten vind ik het heel mooi om echt vast te leggen wat er gebeurt."

Hoe is dat bij jou?

Sinds februari is Isabelle ook podcastmaker. Samen met haar vriendin Vera Bon maakt ze de podcast Hoe is dat bij jou. "Ik ben van nature niet iemand die heel erg veel vragen stelt aan mensen, ik weet nooit zo goed wat ik moet vragen. En ik ben sowieso socially awkward. Ik heb mezelf aangeleerd dat als ik lang aan het praten ben, ik op een gegeven moment vraag: hoe is dat bij jou? Toen bedachten we: er zijn heel veel podcasts uit de Randstad, maar hier is het ook heel erg leuk. Laten we in Hoe is dat bij jou praten over dingen die hier gebeuren én over de verschillen met de Randstad."
Isabelle heeft de afgelopen jaren ook documentaire-films gemaakt, het meest recent de documentaire Inside Aut die in april in première ging en een ware vlucht neemt in filmzalen. Isabelle onderzoekt in de docu of zij autistisch is. Ze heeft namelijk al haar hele leven het gevoel dat ze anders is. "En ik dacht altijd dat dat was omdat ik rood haar had, op fietsvakantie ging, vegetariër ben en mijn ouders bij de vuurtorenvereniging zaten. Dingen waar kinderen snel grapjes over kunnen maken."
Het verhaal van Isabelle La Poutré is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 7 juni om 17.30 uur wordt uitgezonden.
"Maar dat was het niet: mijn hoofd is gewoon anders en dan reageer je anders op situaties. Daar kunnen kinderen vaak niet mee omgaan. In de docu laat ik op een soms luchtige en grappige manier zien hoe het werkt." Het maken van Inside Aut leverde mooie inzichten op voor Isabelle, over autisme en hoe het is om daarmee te leven. "Ik ontdekte dat ik dus heel erg hou van alleen zijn, omdat ik dat heel erg nodig heb om op te laden. Door al die prikkels die ik de hele dag om me heen voel, heb ik soms een dag of twee nodig om op te laden."
In eerste instantie was het plan om alleen op Wereld Autisme Dag, 2 april, een première te doen in theater Mimik in Deventer, met nog één latere voorstelling voor mensen die daar niet bij konden zijn. Maar dat liep anders. "Nadat de trailer uitkwam vroegen mensen waar de film draaide. De première was binnen 24 uur uitverkocht, dus Mimik ging hem inplannen en de eerste vier voorstellingen waren allemaal uitverkocht. Toen kregen we Zwolle: kunnen we dat hier ook draaien? Iedereen ging blijkbaar filmhuizen mailen en mensen vroegen om de film." Nu is de film in filmtheaters in het hele land te zien.
Er is vooral heel veel herkenning bij bezoekers. "Bijvoorbeeld ouders die dan naar me toekomen en zeggen: 'mijn dochter heeft net de diagnose, dit geeft me echt hoop'. Dát wil ik ook heel duidelijk laten zien: ik ben niet zielig, je bent niet alleen en er zijn ook heel veel dingen wel mogelijk. Die prijs laat denk ik aan heel veel neurodiverse mensen zien dat je dat kunt bereiken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.