Nieuws

Cultuurwinnaars Isabelle en De Jonge Honden, én een half uur Paul Simon en een carnavalskraker: dit was SPUNCK Podium

SPUNCK Podium
SPUNCK Podium © RTV Oost
De Zwolse theatergroep De Jonge Honden en fotograaf en filmmaker Isabelle La Poutré blikken terug op het winnen van de Cultuurprijs Overijssel en Cultuurtalent Overijssel. Vaste gast Erik Neimeijer luisterde in zijn hangmat naar het nieuwe album van Paul Simon, dat in één keer geluisterd moet worden. En toen bedacht hij zich dat hij ergens nog een nummer in de geest van Simon moest hebben liggen. En Pronk en Abels hebben het deze week in Een goed gesprek over de carnavalskraker die Pronk ooit maakte. Dit en meer in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium.

De Jonge Honden en de Cultuurprijs Overijssel

"Ik was een weekend weg en mijn hele app liep vol met felicitaties." Artistiek leider Jolmer Versteeg van de Zwolse theatergroep De Jonge Honden glundert nog steeds als het gaat over het winnen van de Cultuurprijs Overijssel 2023.
Volgens de jury is De Jonge Honden niet alleen belangrijk binnen de Overijsselse cultuur, maar timmert het ook landelijk flink aan de weg. De afgelopen jaren zijn onder meer de voorstellingen Operatie IJsellinie, Oorlogswinter, Spaghettirellen, Dineren met dictators en De Scheepsjongens van Bontekoe gespeeld.
"Het gaat bij onze voorstellingen om het zoeken en vooral vinden van verhalen die nog niet zo vaak verteld zijn. Soms ook met een reden, omdat het bijvoorbeeld politiek ingewikkeld is." Volgens Versteeg zijn het eigenlijk een soort documentaires: een mening wordt eigenlijk niet gegeven, maar het verhaal wordt vanuit de verschillende partijen verteld.
Jolmer Versteeg vertelt in deze video over de voorstellingen van De Jonge Honden:
Jolmer Versteeg van De Jonge Honden over de Cultuurprijs Overijsse

Cultuurtalent Isabelle Inside Aut

Ze moest bijna huilen toen Henk Jan Meijer van de Stichting Cultuurprijs Overijssel haar vertelde dat ze had gewonnen. Fotograaf en documentairemaker Isabelle La Poutré uit Deventer is sinds vorige week Cultuurtalent Overijssel 2023. "Fantastisch, ik vind dat echt een hele eer. De prijs laat denk ik aan heel veel neurodiverse mensen zien dat je heel wat kunt bereiken."
Isabelle heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan de documentaire Inside Aut, waarin ze onderzoekt of ze autisme heeft. Ze heeft namelijk al haar hele leven het gevoel dat ze anders is. "En ik dacht altijd dat dat was omdat ik rood haar had, op fietsvakantie ging, vegetariër ben en mijn ouders bij de vuurtorenvereniging zaten."
"Maar dat was het niet: mijn hoofd is gewoon anders en dan reageer je anders op situaties. Daar kunnen kinderen vaak niet mee omgaan. In de docu laat ik op een (soms) luchtige en grappige manier zien hoe het werkt."
Isabelle La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023

Een goed gesprek over carnaval

Uitgever Paul Abels en muzikant Arjan Pronk houden van het dialect en bespreken de streektaal wekelijks in de succes-rubriek Een Goed Gesprek, met Abels en Pronk. Deze keer praten ze over de carnavalskraker die Pronk ooit heeft gemaakt
Pronk en Abels hebben een goed gesprek over een carnavalskraker

A man and his wife

Vaste gast Erik Neimeijer heeft het deze week over Paul Simon. "Een zeer originele songwriter en een goeie zanger. En een leuke kerel, niet zo'n crowd pleaser. Hij heeft net een nieuw album uit dat dertig minuten duurt, maar je moet hem in één keer uitzitten."
Erik bedacht zich dat hij ooit een nummer had geschreven in de stijl van Paul Simon. "Die vond ik terug in mijn computer, het heet A man and his wife. Het gaat over omgekeerde romantiek: een man en vrouw zijn al heel lang bij elkaar en de man overlijdt. Daarna leeft de vrouw eigenlijk helemaal op. Daar hoor je bijna nooit liedjes over, maar het komt ook gewoon voor."
Erik Neimeijer over Paul Simon en speelt A man and his wife

My Generation speelt Suzie

Twee wat oudere mannen en twee jongeren, samen in een band. "Dat is natuurlijk een generatiekloof, daarom de naam My Generation", vertelt zanger Pascal Groot Kormelink. René, één van de twee jongeren en gitarist, merkt daar dan weer weinig van, die generatiekloof. "Ze zijn heel muzikaal en muziek heeft geen leeftijd."
Voor SPUNCK Podium kozen ze voor het nummer Suzie. "Dat is een favoriet, omdat alles wat we aan muziekstijlen leuk vinden erin zit."
My Generation speelt Suzie

Poppodia

De grote Overijsselse poppodia komen met een update over het laatste nieuws, optredens en festivals in onze provincie. Wil je een goede tip: check de video!
Nieuws, tips en agenda van de Overijsselse Poppodia
Wil je liever de hele uitzending terugkijken? Dat kan via deze link. Daar zijn ook de vorige afleveringen van SPUNCK Podium te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.