Nieuws

Vroomshoop in de ban van ongewenste gast die rondsnuffelt bij huizen

Vroomshoop in de ban van ongewenste gast die rondsnuffelt bij huizen
Vroomshoop in de ban van ongewenste gast die rondsnuffelt bij huizen © Thijs Heun
Hij loopt op z'n gemak in achtertuinen in Vroomshoop, geflankeerd door een hond. Bewakingscamera's leggen vast hoe de man aan een brievenbus rommelt, een schuur binnenloopt en hem daarna doodleuk op slot draait. Wie is de man en wat wil hij? Die vragen houden Nathalie Lutke Veldhuis Makkinga sinds gisterochtend bezig. "Ik heb al m'n sloten vervangen."
Door Nout Peper
De schuur van Nathalie is nooit op slot, maar nu opeens wel. Haar man ontdekt het als hij werkhandschoenen wil pakken. "We dachten eerst dat onze dochter 'm op slot had gedraaid en de sleutel had meegenomen." Het stel bekijkt de beelden van de bewakingscamera.

Brutaal

Een naar gevoel bekruipt ze als ze zien wat er bij de schuur is gebeurd. Het is half drie 's nachts als een man met zijn hond achter het huis loopt. "Die hond zit echt twintig minuten voor de schuur terwijl de man binnen is. Hij loopt daarna wat rond, kijkt bij de scooter en elektrische fietsen, voelt nog aan de deur van het huis. Hij doet ook totaal geen moeite om ongezien te zijn."
Nathalie plaatst de beelden op Facebook en al snel reageren andere Vroomshopers. Ook zij hebben bezoek gehad van de man, laten ze zien met bewakingsbeelden. Te zien is hoe de man met een zaklamp bij mensen achter het huis loopt en probeert een brievenbus open te maken.

Geen inbreker

Nathalie belt de politie, van wie ze te horen krijgt dat de man officieel geen inbreker is. Een schuurtje binnenlopen is geen inbraak, daarvoor moet hij echt je huis binnendringen en weigeren te vertrekken nadat je dat hem hebt gevraagd. "Ze houden hem wel extra in de gaten."
De man probeert een brievenbus open te maken
De man probeert een brievenbus open te maken © Thijs Heun
De politie kan uit privacyoverwegingen weinig zeggen over de zaak. "Ik kan alleen zeggen dat men aangifte kan doen en dat wij dan kunnen kijken welke opsporingsmiddelen er zijn", zegt een woordvoerder. "Dat verschilt per zaak. In zo'n voorbeeld als dit zijn de beelden een mooi eerste aanknopingspunt."

Alles op slot

De Vroomshoopse verwacht dat de man snel gepakt wordt. "Hij zei op een gegeven moment tegen zijn hond 'doe normaal joh', echt met een accent van hier."
Ondertussen neemt Nathalie het zekere voor het onzekere. "We hebben alle camera's zo ingesteld dat we bij iedere beweging een melding krijgen. Ook zitten overal nieuwe sloten op; alle fietsen, de schuur, de scooter van mijn dochter, alles. Je bent er wel echt mee bezig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.