Nieuws

Stenen winkel legt het af tegen online: flinke daling winkels in Overijssel

Tubbergen telt meer stenen winkels dan begin vorig jaar.
Tubbergen telt meer stenen winkels dan begin vorig jaar. © ANP
Het leek er vorig jaar even op dat de fysieke winkel het zou winnen van de online concurrent. Het aantal stenen winkels in Nederland nam toe, met Overijssel als een van de grootste groeiers. Die groei was met landelijk 655 meer winkels dan in 2021 echter minimaal. En incidenteel, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. "De stijging van 2022 is teniet gedaan."
Op 1 januari vorig jaar telde Nederland 83.800 stenen winkels. Hoewel dat er slechts 655 meer waren dan op diezelfde dag in 2021, ging de vlag even uit. Want voor het eerst sinds 2010, het piekjaar van de fysieke winkels, liet het aantal gevulde winkelpanden in meer dan de helft van alle gemeenten een klein plusje zien.
Een jaar later is daar amper iets van over. Groei is veranderd in krimp en waar Overijssel vorig jaar - na Groningen - tot de grootste groeiers behoorde, hebben er nu juist heel veel ondernemers de deur van hun winkel voorgoed achter zich dichtgetrokken. Daarmee lijkt de stenen winkel de strijd met de digitale winkel te verliezen. Want voor het eerst zijn er meer webwinkels in Nederland (84.100) dan winkelpanden (82.1000).

Tegen de stroom in

Opvallend is de daling van het aantal fysieke winkels in Overijssel. Waren er op 1 januari 2022 in tweederde van de Overijsselse gemeenten meer winkeliers dan het jaar ervoor, bij aanvang van dit jaar zijn er nog slechts vijf gemeenten met meer dan of evenveel winkels als het jaar ervoor. De gemeente die, tegen de stroom in, de grootste groei laat zien is Dalfsen met5,2 procent nieuwe winkels. Andere gemeenten in de provincie waar de winkelstraten beter gevuld zijn dan een jaar eerder zijn volgens het CBS Staphorst (plus 3,2 procent), Deventer (plus 2,7 procent) en Haaksbergen (2,8 procent). In Tubbergen bleef het aantal winkels gelijk.

'Spiegelbeeld in negatief'

Ook opvallend: waar Olst-Wijhe, Zwartewaterland en Hof van Twente vorig jaar als grote stijgers uit de bus kwamen, zijn het dit jaar de grote verliezers. Net als Steenwijkerland, waar dit jaar 8,5 procent minder fysieke winkels zijn dan vorig jaar om deze tijd. "Een spiegelbeeld in negatief", zegt Marjolijn Jaarsma van het CBS, die ziet hoe het afgelopen jaar overal in Nederland winkels de deur hebben gesloten. "We vermoeden dat dit een uitvloeisel is van de coronasteun." Tijdens de crisis deed volgens het CBS ruim één op de drie bedrijven een beroep op steunmaatregelen. "Maar die zijn beëindigd."
Een aantal van die steunpakketten moet worden terugbetaald, waarmee coronasteun voor 55.000 Nederlandse bedrijven is veranderd in een coronaschuld. Er zijn ondernemers die die verplichting niet na kunnen komen en de deur van hun winkel zelf definitief dicht hebben getrokken.
Een aantal winkeliers kan binnenkort een deurwaarder verwachten, met mogelijk een faillissement als gevolg, weet Jaarsma van het CBS. "Ondernemers staat het water aan de lippen en de stijging van 2022 wordt nu tenietgedaan."
Hoe zit het met het winkelaanbod in jouw gemeente. Bekijk het op onderstaand kaartje

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.