Nieuws

Zangeres Wilma Landkroon koestert haar fans: "Elke dag krijg ik nog lieve en leuke berichtjes"

Wilma Landkroon met het doek dat ze zelf in De Hunnen schilderde
Wilma Landkroon met het doek dat ze zelf in De Hunnen schilderde © RTV Oost
Een turbulente carrière. Veel meer hoef je er niet over te zeggen, van terugblikken is de 66-jarige Wilma Landkroon uit Enschede geen groot fan. Al jong begon ze met zingen en maakte ze onder de vleugels van Gert Timmerman bliksemsnel carrière. Ze speelde eind jaren '60 in een aantal Duitse films en scoorde een aantal hits, zoals Een klomp met een zeiltje. Samen met Pierre Kartner, Vader Abraham, maakte ze nog een tijdje muziek - onder meer het nummer Zou het erg zijn lieve opa? - totdat ze in 1972 plotseling stopte.
Als kindsterretje werd ze financieel bedonderd door een manager. In de uitzending van De Hunnen werd de vraag gesteld of dat Pierre Kartner was geweest. Toen zei Wilma volmondig nee, en dat zegt ze - nu Kartner is overleden - nog steeds.
"Ik had geen contact meer met hem. We zouden contact krijgen, maar toen kwam corona en dat ging dus niet door. Daarna is hij heel ziek geworden. Ik had hem nog heel graag een keer willen zien, om het mooi af te sluiten ook. Ik heb nu wel een beetje het gevoel dat ik het nooit af heb kunnen sluiten. Ik heb het met Gert Timmerman wel afgesloten, dat had ik ook graag met Pierre willen doen."
RTV Oost maakte van 1995 tot en met 2001 het tv-programma De Hunnen, een praatprogramma met bekende en minder bekende Overijsselaars. De komende weken spreken we in het tv-programma De Hunnen, hoe is het nu met...? met een aantal gasten die toentertijd aan tafel zaten, om te horen hoe het hen de afgelopen jaren is vergaan.
Over het feit dat ze belazerd is door een manager praat ze sowieso niet meer. Tijdens een interview in het tv-programma van Paul de Leeuw in 2005 werden haar negatieve ervaringen met Kartner en manager Ben Essing uitgebreid besproken. Voor Wilma is dat hoofdstuk inmiddels al jaren afgesloten. "Het is allemaal zo lang geleden en alles is al honderdduizend keer besproken. En we moeten allemaal verder en als je dat niet doet, dan heb je geen plezierig leven meer."

"Ben jij ehhh..."

Fans zijn er nog steeds, merkt Wilma nog regelmatig. Zo is er onder meer een Facebook-pagina opgezet. "Elke dag krijg ik nog lieve en leuke berichtjes van ze." En ook op straat wordt ze soms aangesproken. "Dan vragen ze heel voorzichtig: ben jij ehhh...? En dan zeg ik ja! En dan hoor je wel dat ze mij nog steeds volgen, da's leuk. Daarom werk ik ook mee aan dit soort programma's, zodat mensen kunnen zien hoe het met me gaat."
Wilma Landkroon over haar geloof:
Wilma Landkroon over haar geloof
Vorig jaar kampte Wilma met gezondheidsklachten. Ze was op een gegeven moment zo verzwakt dat ze nog zo'n veertig kilo woog. Inmiddels is ze weer hersteld. "Ik neem alles per dag en elke dag die ik krijg is meegenomen. En zo leef ik. Ik denk dat je daar veel gelukkiger van wordt dan wanneer je elke dag gaat zitten van 'oh oh oh wat moet ik nog doen?' Nee, zo leef ik niet, dat zit in mijn karakter. Elke dag bedank ik dat ik er nog mag zijn, verleden jaar had heel anders af kunnen lopen."
De terugblik met Wilma Landkroon is maandag 15 mei om 17.14 te zien op TV Oost en later ook via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.