COA wil azc Azelo uitbreiden en dient officieel verzoek in bij gemeente Borne

Het gemeentebestuur van Borne heeft afgelopen vrijdag van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) het verzoek gekregen de opvanglocatie Azelo te mogen uitbreiden. Het college van burgemeester en wethouders heeft de aanvraag niet op voorhand afgewezen, maar wil eerst met de raad en omwonenden in gesprek om te horen wat hun standpunt is.

Het COA heeft te maken met een aanhoudende toestroom van vluchtelingen, die in uitzonderlijke omstandigheden - bijvoorbeeld de IJsselhallen in Zwolle - worden opgevangen. Om vluchtelingen in betere condities te kunnen huisvesten, wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn bij bestaande opvanglocaties.

Versnelde instroom moet komst 35 mensen mogelijk maken

In het opvangcentrum Azelo is nog plaats voor 35 extra bewoners. Het COA verzoekt de gemeente in te stemmen met een versnelde instroom tot de maximale capaciteit van 375 bewoners. Momenteel zijn er 340 bewoners in het opvangcentrum Azelo.

Burgemeester en wethouders willen meewerken aan het eerste verzoek, nadat zij met de gemeenteraad en de omwonenden hierover geconsulteerd zijn. Op die manier kunnen er op korte termijn 35 extra plaatsen in de huidige opvang bij komen.

COA wil ook extra woonunits plaatsen, gemeente weigert vooralsnog

Naast de extra 35 plaatsen in de locatie vraagt het COA om medewerking voor het plaatsen van woonunits op het terrein. Daarmee zouden nog eens 120 tot 160 vluchtelingen extra in Azelo kunnen worden opgevangen. Het is de bedoeling dat de units anderhalf tot twee jaar blijven staan.

De kans dat die units er komen lijkt klein. De huidige overeenkomst tussen gemeente en COA biedt niet de bestuurlijke ruimte om mee te werken aan het plaatsen van units en opvang van nog eens 120 tot 160 vluchtelingen, aldus de gemeente.

Meer over dit onderwerp:
Azelo Borne COA Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren