Nieuws

Sinterklaasintocht Staphorst moet respectvol, anders dreigt jarenlang verbod

Rellen rond Sinterklaasintocht 2022 in Staphorst
Rellen rond Sinterklaasintocht 2022 in Staphorst © RTV Oost
De kans bestaat dat er dit jaar en mogelijk ook volgende jaren geen Sinterklaasintocht wordt gehouden in Staphorst. De raad bekijkt of een intocht veilig en respectvol kan verlopen. Dat gebeurt in september. Als daar twijfels over zijn, stelt de gemeente een afkoelingsperiode in van één of meer jaren, waarin in Staphorst geen openbare intochten mogen worden georganiseerd. Staphorst volgt daarmee een advies van onafhankelijke onderzoekers, die voor de gemeente hebben uitgezocht waardoor de intocht op 19 november vorig jaar uitliep op ernstige gewelddadigheden.
De gemeente Staphorst heeft in de aanloop naar de Sinterklaasintocht op 19 november vorig jaar de signalen over bedreigingen van leden van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet zwaar genoeg meegenomen in de voorbereidingen op die intocht. Dat is één van de conclusies van RadarAdvies dat in opdracht van de gemeente de ongeregeldheden rond de intocht onderzocht. KOZP koos vorig jaar Staphorst uit voor een demonstratie tegen Zwarte Piet.

Ernstige ongeregeldheden

Amnesty International stuurde waarnemers mee. Bij de afslag Staphorst in de A28 stonden deels zwart geschminkte tegendemonstranten KOZP op te wachten. De confrontatie liep uit op ernstige ongeregeldheden en veel geweld van de kant van de tegendemonstranten, aldus de politie.
Politie en ME grepen in en burgemeester Jan ten Kate vaardigde in allerijl een noodbevel uit. Er loopt onder meer nog een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar het politieoptreden.

Reactie college

Het college vindt het belangrijk om nogmaals de agressie onderaan de A28 te veroordelen. Geweld en intimidatie mogen nooit getolereerd worden. Ook de gemeenteraad heeft aangegeven dit ten sterkste af te keuren. De belangrijkste les die het college uit het onderzoek trekt, is dat - ondanks het feit dat het grondrecht op demonstratie niet ter discussie heeft gestaan - de gemeente dit grondrecht nog beter uit moet dragen. Aan grondrechten wordt niet getornd, stelt het college in een schriftelijke reactie.
"Vrijheid van demonstratie is net zo belangrijk als andere grondrechten, zoals de vrijheid van religie en de vrijheid van onderwijs. De grondwet is geen keuzemenu waaruit je naar believen een artikel pakt. Het is essentieel om verdraagzaam met elkaar om te gaan, met respect voor elkaar en ieders (grond)rechten", zegt burgemeester Jan ten Kate.

Dialoog

Het college wil de aanbevelingen uit het rapport gebruiken voor de dialoog die al is ingezet. Demonstreren is een grondrecht, en de vraag die beantwoord moet worden is of daarnaast de intocht vreedzaam kan verlopen. Met oog en respect voor alle verschillende zienswijzen binnen onze gemeente en daarbuiten. Dat moet de komende maanden duidelijk worden, stelt de gemeente.
Volgens de onderzoekers had de gemeente vier mogelijke blinde vlekken bij de voorbereiding van de intocht en de aangekondigde demonstratie. Zo onderschatte de gemeente de bereidheid tot het gebruik van geweld en eigenrichting door de eigen bevolking. Men ging te veel uit van "het ideale verloop van de dag". De gemeente werd vervolgens verrast door wat er gebeurde bij de A28.

Raadsvergadering

Het rapport is mede opgesteld om de gemeenteraad inzicht te geven in het handelen van de gemeente, zodat de raad hier een oordeel over kan geven. Daarom vindt de burgemeester het belangrijk om eerst met de raad in gesprek te gaan op 16 mei. Daar legt hij verantwoording af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.