Nieuws

Ommen 775 jaar stadsrechten: ''Samen een feestjaar bouwen''

Ommen 775 jaar stadsrechten
Ommen 775 jaar stadsrechten © Richard Broekhuijzen / Creative Commons
Dit jaar is het precies 775 jaar geleden dat Ommen stadsrechten kreeg van de bisschop van Utrecht. Het hele jaar zijn er daarom activiteiten in Ommen, om dit samen te vieren.
De organisatie van Stichting 775 jaar stadsrechten Ommen werkt voor het feestjaar samen met inwoners en organisaties uit de stad. ‘’Hoe leuk is het om dit jaar aan te grijpen om heel veel samen te gaan organiseren’’, zegt bestuurslid Ria Kroon. Samen met 3 anderen coördineert ze alle activiteiten: ‘’Het is mooi om te zien hoe we samen zo’n feestjaar op kunnen bouwen.’’

Groot ontbijt

Op 13 mei kunnen Ommenaren samen gaan ontbijten. De bakkers uit de stad werken die ochtend nauw samen, om maximaal 400 inwoners van warme broodjes te voorzien. Er verschijnen die dag lange tafels op de Markt waar aangeschoven kan worden voor het ontbijt. Ook is er die dag een speciale fiets- en wandelroute beschikbaar voor iedereen die meer wilt weten over de geschiedenis van Ommen en omstreken.

Autopuzzeltocht

In het Vechtdal worden regelmatig autorally’s georganiseerd. In het kader daarvan besloot de organisatie, in samenwerking met de plaatselijke belangen van de verschillende kernen, een autopuzzeltocht te creëren. Het is een route die door alle buurtschappen van de gemeente Ommen gaat. ‘’Er is een soort wedstrijd aan gekoppeld, met foto’s die in de juiste volgorde gelegd moeten worden’’, aldus Kroon. Het draait volgens de organisatie niet om snelheid, maar om oog voor detail.
Op 17 juni verandert Ommen in een middeleeuwse stad en ook verder in het jaar zijn er talloze activiteiten in de stad.

Oorspronkelijke akte

In 1248 kreeg Ommen stadsrechten van bisschop Otto III van Utrecht. De oorspronkelijke akte is verloren gegaan, dat is op zich niet bijzonder, het gebeurde bij veel Nederlandse steden. Wel bestaat er nog een kopie.
Als bisschop van Utrecht was Otto de derde niet alleen kerkelijk, maar ook landsheer over Overijssel. Het maakte deel uit van zijn machtsgebied over de IJssel, ook wel Oversticht genoemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.