Nieuws

Reclame over vliegreizen of auto's? Zwolle doet 'vervuilende reclame' in de ban

Zwolle doet fossiele reclame in de ban.
Zwolle doet fossiele reclame in de ban. © ANP
Wachtend op de bus lekker worden gemaakt met een vliegreis naar een exotisch oord of een gloednieuwe auto die niet milieuvriendelijk is? In Zwolle mag het straks niet meer. De gemeenteraad heeft deze week een motie aangenomen om fossiele reclame te verbieden. Zwolle is niet de eerste gemeente die fossiele reclame aan banden legt, maar als het aan de raad ligt wel de eerste die het verbod vastlegt met een lokale wet.
De motie om fossiele reclame in de openbare ruimte te verbieden, is ingediend door GroenLinks met steun PvdA, Volt, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie. "Fossiele brandstoffen brengen ernstige schade toe aan aan de gezondheid van de mens en de staat van het klimaat", is te lezen in de aangenomen motie.
Daarmee zet de raad het Zwolse college aan het werk. Dat moet het verbod nu opnemen in de lokale wet door een aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening of met een losse verordening.

Vliegreizen en cruiseschepen

Als het verbod er komt, is er straks in de openbare ruimte in Zwolle geen reclame meer te zien is van fossiele brandstoffen, reizen met het vliegtuig of op een cruiseschip en bijvoorbeeld auto's met een verbrandingsmotor.
Volgens Joey Boon, gemeenteraadslid voor GroenLinks, past dat verbod bij de klimaatdoelstellingen van de gemeente Zwolle en geeft de aangenomen motie een duidelijk signaal: "Als het aan GroenLinks ligt, verdient de gemeente straks geen geld meer aan fossiele reclame."

Zwolse aanpak uniek

De manier waarop de Zwolse raad het verbod aanpakt, is volgens de campagnegroep Reclame Fossielvrij niet alleen de effectiefste, maar ook uniek in de wereld. Door het verbod op te nemen in een verordening, worden reclame-exploitanten die bijvoorbeeld bushokjes van posters voorzien gedwongen zich te houden aan de lokale wet.
In andere gemeenten, zoals Utrecht, wordt dit geregeld door het verbod op te nemen in nieuwe contracten. "Het nadeel daarvan is dat veel van de contracten met reclame-exploitanten lang lopen, soms wel meer dan tien jaar", aldus de campagnegroep.
Andere gemeenten die fossiele reclame ook aan banden willen leggen zijn onder meer Amsterdam, Enschede en Nijmegen en ook steden als Sydney en Stockholm werken aan een verbod. Zwolle is echter, voor zover Reclame Fossielvrij weet, de eerste gemeente in Nederland - "en mogelijk zelfs wereldwijd" - die daar de lokale wetgeving voor aanpast. Dat wil zeggen, als het college de aangenomen motie uitvoert.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.