Nieuws

Amnesty over rapport ongeregeldheden sinterklaasintocht: "Staphorst staat niet boven de wet"

Rellen rond Sinterklaasintocht 2022 in Staphorst
Rellen rond Sinterklaasintocht 2022 in Staphorst © RTV Oost
Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst moet zorgen dat zijn inwoners niet over de schreef gaan, als er een nieuwe demonstratie tegen zwarte piet in zijn gemeente volgt. Dat stelt Amnesty International in een reactie op het rapport over de ongeregeldheden tijdens de sinterklaasintocht vorig jaar. "Een jaar overslaan is geen optie. Staphorst staat niet boven de wet."
De kans bestaat dat er dit jaar en mogelijk ook de volgende jaren geen sinterklaasintocht wordt gehouden in Staphorst. Een time-out is een van de voorstellen die onderzoekers doen in een rapport over de ongeregeldheden. De gemeenteraad gaat nu bekijken of een intocht veilig en respectvol kan verlopen.
Als daar twijfels over zijn, stelt de gemeente een afkoelingsperiode in van één of meer jaren, waarin in Staphorst geen openbare intochten mogen worden georganiseerd. Staphorst volgt daarmee een advies van onafhankelijke onderzoekers, die voor de gemeente hebben uitgezocht waardoor de intocht op 19 november vorig jaar uitliep op ernstige gewelddadigheden.

Waarnemers in het gedrang

De gemeente Staphorst heeft volgens de onderzoekers in de aanloop naar die bewuste sinterklaasintocht de signalen over bedreigingen van leden van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet zwaar genoeg meegenomen in de voorbereidingen. Waarnemers van Amnesty International kwamen in het gedrang.
"Bij het goed faciliteren van het demonstratierecht kunnen een demonstratie, tegendemonstratie en een evenement naast elkaar bestaan. Amnesty verwacht dat de gemeente kiest voor een constructieve aanpak waarbij het demonstratierecht eer wordt aangedaan en discriminatie, geweld en eigenrichting geen ruimte krijgen", reageert Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International. Een time-out is volgens haar geen optie. "Dat is niet nodig in een gezonde democratie. Staphorst staat niet boven de wet."

Noodbevel

De waarnemers van Amnesty die in het gedrang kwamen, werden bij de afslag van de A28 opgewacht door deels zwart geschminkte tegendemonstranten van KOZP. De confrontatie liep uit op ernstige ongeregeldheden en veel geweld van de kant van de tegendemonstranten.
Politie en ME grepen in en burgemeester Jan ten Kate vaardigde een noodbevel uit. Er loopt onder meer nog een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar het politieoptreden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.