Nieuws

Zwols slaapkamermuseum van Ruben (21) droom van elke PEC-supporter

Ruben heeft zijn eerste shirt in handen van Kamohelo Mokotjo
Ruben heeft zijn eerste shirt in handen van Kamohelo Mokotjo © RTV Oost / Bart Kieft
Een kampioensschaal uit 1978, meer dan zestig verschillende wedstrijdshirts en een leren voetbaltas van oud-libero Klaas Drost. Het zijn enkele voorbeelden uit de slaapkamercollectie van Zwollenaar Ruben de Velde (21). Op weg naar een mogelijk kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie krijgt zijn verzameling langzaam museale trekjes.
Zijn slaapkamer in Zwolle-Zuid is niet bepaald klein, maar bijna niet groot genoeg meer om de groeiende collectie van Ruben te herbergen. "Het verzamelen is een passie en een hobby van me", vertelt hij glunderend. "Ik heb bijna alles via oud-spelers verkregen. Van voormalig middenvelder Jan Hendriksen, de witte, bijvoorbeeld de kampioenschaal uit 1978 en de plaquette van de bekerfinale in 1977."
Slaapkamermuseum van Ruben de Velde is PEC-Zwolle walhalla voor de echte fan
De Velde is trots op de ingelijste prijzen. Net als op de pronkstukken van zijn verzameling: twee groen-witte shirts uit de jaren tachtig. "Ik ben me als verzamelaar vooral gaan richten op de tijd dat PEC nog in groen-witte shirts speelde. Die shirts zijn iconisch. Het shirt met de dr. Schupp-reclame was van Cees van Kooten. Op het andere shirt staat een verwijzing naar het 750-jarig bestaan van Zwolle."
Maar in de aanloop naar de seizoensontknoping koestert de jonge verzamelaar niet alleen zijn pronkstukken. Ook de volle vitrinekast, de vlaggetjes aan de muur en fotomateriaal van bijna honderd jaar geleden; al het PEC Zwolle-materiaal in zijn slaapkamer ligt hem na aan het hart. Een ingelijst kunstwerk bijvoorbeeld met een fotocollage van de PEC-selectie, aangekleed met een half shirtje, een sjaaltje en sokken. "Dat ingelijste werk heb ik via Marktplaats en komt van een hotel in Norg, waar PEC toen vaak de voorbereiding op het seizoen deed. Dit kunstwerk was een bedankje van de spelers.

Voetbaltas Klaas Drost werd vistas

Maar De Velde heeft ook fotoboeken uit de tijd van geldschieter Marten Eibrink, met tripjes naar Koeweit, China, Marokko en Kameroen bijvoorbeeld. "Op die foto's uit de jaren tachtig zie je de spelers in het vliegtuig gewoon roken. Ondenkbaar in deze tijd. Maar wel een heel mooi verhaal natuurlijk."
Zoals er aan al zijn verzamelde spullen een verhaal vastzit. "De sporttas van Klaas Drost bijvoorbeeld is bij de handvaten een beetje verroest. Dat komt waarschijnlijk omdat Drost de tas na zijn voetbalcarrière is gaan gebruiken als vistas. Heel erg gaaf om te hebben natuurlijk."

Uitbreiding mini-museum

De jonge Zwollenaar komt met de oud-spelers in contact omdat hij ook regelmatig over het verleden van PEC Zwolle schrijft en de club-iconen daarvoor interviewt. Hij hoopt op nog veel meer mooie gesprekken en een gestage uitbreiding van zijn mini-museum. "Het is natuurlijk prachtig dat PEC weer heel snel terugkeert in de eredivisie. Een kampioenschap zou natuurlijk heel mooi zijn. Ik hoop in ieder geval dat ik mijn collectie ook in de eredivisie weer kan uitbreiden. Daar ga ik in ieder geval wel voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.