Nieuws

Kosten opvang Oekraïners vallen mee: Deventer en Kampen houden miljoenen over

De Oekraïense vlag
De Oekraïense vlag © Galyna Lunina, Pexels.com
De kosten voor de opvang van Oekraïners blijkt in in elk geval drie steden erg mee te vallen. Kampen maakte al bekend dat dankzij de 'Kamper Aanpak' er 2,6 miljoen euro minder nodig was dan het Rijk beschikbaar stelde. Nu blijkt dat ook Zwolle, Deventer en Enschede in de plus uitkomen.
Voor de gemeente Deventer is de meevaller 3,6 miljoen euro. Volgens een woordvoerder zijn de kosten per opgevangen vluchteling per dag 17 euro lager dan begroot: "De kosten van voor de opvangplekken voor de vluchtelingen uit Oekraïne worden vergoed door het Rijk. Het betreft hierbij onder andere huur, leefgeld, inrichting, beveiliging, schoonmaak, woonbegeleiding en locatiemanagement."
"Het Rijk vergoedde tot 15 oktober 2022 honderd euro per persoon per dag. Per 15 oktober wordt 83 euro per persoon per dag vergoed. Kosten voor de verbouwing van locaties worden apart vergoed, net als kosten voor het leefgeld van Oekraïners in de particuliere opvang", aldus de woordvoerder. "Deze bedragen zijn tot op heden ruim voldoende om de kosten te dekken. We verwachten een overschot van circa 3,6 miljoen euro over 2022."

Hoe kan dat?

Deventer stelt dus dat de kosten lager uitvallen dan geraamd. De gemeente Kampen stelt dat de meevaller van 2,6 miljoen euro te danken is aan de 'Kamper Aanpak', waarbij kerken en andere maatschappelijke organisaties meehelpen met het huisvesten van Oekraïners.
Ook Enschede en Zwolle geven aan dat de vergoeding van het Rijk hoger is dan wat de gemeentes daadwerkelijk nodig hebben. Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede is de meevaller te danken aan de 'sobere opvang', al wordt nu wel gekeken naar een volgende fase waarin Oekraïners langer in Nederland blijven dan voorzien.
Zwolle stelt dat de kosten daar lager uitvallen omdat gekozen is voor een centrale opvang op Oosterenk. "We hebben hiervoor gekozen in plaats van alternatieven zoals hotels of andere plekken, waardoor de kosten voor ons lager zijn dan het Rijk raamde." Beide steden hebben nog geen exacte cijfers over hoeveel er overblijft.

Waar gaat het geld heen?

Het Rijk betaalt de geraamde kosten wel gewoon uit, ongeacht de daadwerkelijke uitgaven. Dat betekent dat deze gemeenten geld overhouden. In het geval van Kampen wordt 1,5 miljoen euro gestoken in sociale huisvesting voor alle inwoners. De resterende 1,1 miljoen euro reserveert Kampen voor aan Oekraïners gerelateerde kosten die nog gaan komen, zoals inburgering en taallessen.
Hoewel Enschede nog niet precies kan zeggen hoeveel geld er overblijft, is het wel duidelijk dat het overschot niet in de algemene middelen verdwijnt. "Ook omdat de ontheemden uit Oekraïne hier al vele maanden werken, onderwijs volgen en/of sociaal maatschappelijk actief zijn en ingeburgerd raken in onze Enschedese samenleving. Het geld van het Rijk wat we hebben ontvangen en nog niet hebben ingezet, zullen we ook voor deze volgende fase voor Oekraïners benutten," zegt de woordvoerder van de gemeente.
Ook in Zwolle wordt het nog onbekende overschot gereserveerd voor opvang van vluchtelingen en de nog verwachte kosten van inburgering en begeleiding. Deventer neemt het overschot in eerste instantie op in de algemene middelen. Volgens een woordvoerder is hier nog geen andere invulling voor. "Mede omdat we kritisch willen kijken of we in de toekomst nog tegen kosten aanlopen, bijvoorbeeld bij de afbouw van locaties."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.