Nieuws

Grote verontwaardiging over enorme grondwateronttrekking Hengelo: "Bizarre vertoning"

Tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis van Hengelo vanmiddag was grote verontwaardiging over de vergunningverlening door de gemeente Hengelo en de provincie Overijssel. Het gaat allemaal om de vestiging van een nieuw bedrijf op het industrieterrein Twentekanaal in Hengelo: NX Filtration. Deze organisatie wil jaarlijks zevenhonderd miljoen liter grondwater onttrekken voor de productie van waterzuiveringsfilters, maar daar is grote weerstand over.
NX Filtration maakt membraamfilters om vies water schoon te maken en voor de productie van die filters heeft het bedrijf jaarlijks zevenhonderd miljoen liter water nodig. Dat water wil het bedrijf onttrekken uit het grondwater en deels moet ook het Twentekanaal in dat water voorzien.

Gemeente gaf al vergunning

De gemeente Hengelo heeft al een vergunning afgegeven voor de bouw van het nieuwe bedrijf en de provincie moet beslissen of het bedrijf water uit het grondwater mag onttrekken. Volgens teamleider vergunningverlening Lars Wuister zijn er tot nu toe geen gronden bekend waarop de vergunning kan worden geweigerd, maar de inwoners van Hengelo die bij de hoorzitting aanwezig waren, is juist dat een bizar element aan dit 'verder extreem ongeloofwaardige verhaal'.
Onlangs deed het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een landelijke oproep om zeer zuinig en efficiënt om te gaan met het beschikbare water. Verwacht wordt dat drinkwater in 2030 een schaars goed is geworden. Deze vergunningsaanvraag zou dus indruisen tegen de oproep van het RIVM.
Volgens de teamleider vergunningverlening van de provincie zijn er vooralsnog echter geen argumenten om de vergunning niet te verlenen.
SP-raadslid Vincent Mulder met één van de tegenstanders Gerard Leurink
SP-raadslid Vincent Mulder met één van de tegenstanders Gerard Leurink © RTV Oost, Oscar Siep

'Eeuwig durende vergunning'

Er werden daarom ook veel vragen gesteld tijdens de hoorzitting. "Wat gebeurt er als het door aanhoudende droogte en extreem lage waterstand in het Twentekanaal zover komt dat mensen de auto niet mogen wassen, we allemaal zuinig moeten zijn met drinkwater en de boeren een beregeningsverbod opgelegd hebben gekregen?", vraagt één van de bezorgde inwoners.
Over het antwoord hoeft de teamleider van de provincie niet lang na te denken. "Het bedrijf deed een aanvraag voor een eeuwig durende vergunning en als ze die heeft, dan mag het bedrijf ook grondwater onttrekken bij extreme en aanhoudende droogte." Hoongelach klinkt in de zaal.
"Wat een bizarre vertoning", zegt omwonende Sander Bakker. 'Je kunt op je klompen aanvoelen dat er veel niet klopt in dit verhaal. De provincie zegt dat de grondwaterstand in dat gebied met een meter zal zakken maar dat kan natuurlijk niet. Als je zevenhonderd miljoen liter water weghaalt zakt het grondwater veel verder dan dat."

Afvalwater

SP-raadslid Vincent Mulder vraagt zich af waarom er zo weinig wordt gezegd over het afvalwater dat overblijft na de productie van filters. Want NX Filtration kan dat afvalwater zelf niet meer zuiveren, zo wordt gezegd. En dus zal de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap dat moeten doen.
De SP in Hengelo is een handtekeningenactie gestart. Die partij wil op korte termijn in Provinciale Staten een hoorzitting organiseren waarbij ook experts als drinkwaterbedrijf Vitens en het waterschap Vechtstromen worden uitgenodigd hun visie te delen. Want die experts zijn door de provincie nu niet om een zienswijze gevraagd, zo laat teamleider Wuister weten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.