Nieuws

Ouders zwaar mishandelde baby uit Ommen blijven ontkennen: "Wie gaat haar dit later vertellen?"

Het politieonderzoek vorig jaar
Het politieonderzoek vorig jaar © ProNews
"Het was een hele mooie start, de geboorte van onze baby." Het zijn de eerste woorden van de moeder (31) uit Ommen. Samen met de vader (32) staat ze terecht voor poging doodslag van hun paar maanden oude baby. Want 'de start' blijkt helemaal niet goed. Sterker nog, hun baby komt in de eerste vier maanden twee keer in een kritieke toestand in het ziekenhuis terecht. Zwaar mishandeld door de ouders, stelt het Openbaar Ministerie.
De vader en moeder worden verdacht van poging doodslag van hun paar maanden oude baby in februari 2022. De vader wordt daarnaast ook verdacht van seksueel misbruik van hun baby.

Poging doodslag

Los van de poging doodslag wordt de moeder ook verdacht van verwaarlozing, door haar baby niet te beschermen tegen het mogelijke geweld van de vader.
De poging doodslag en mishandelingen kwamen aan het licht doordat de baby twee keer in korte tijd in het ziekenhuis werd opgenomen met letsel. In ieder geval is dat gebeurd op 12 februari en 30 mei vorig jaar. Uit het medisch onderzoek blijkt dat er nóg een moment moet zijn geweest waarbij het kindje een ribbreuk heeft opgelopen.
Deskundigen die onderzoek deden naar het letsel van de baby, stellen dat de verwondingen enkel met extreem geweld veroorzaakt konden worden.
Moeder als verdachte
De vader werd snel na de meldingen van letsel opgepakt. De moeder was vanaf het begin verdachte, maar zij werd na een paar dagen cel vrij gelaten. In februari werd zij opnieuw als mogelijke dader gezien door justitie.
Bij binnenkomst in de rechtszaal vermijden moeder en vader oogcontact met elkaar. Vandaag zit de moeder voor het eerst in de rechtbank. Vader verscheen al eerder tijdens een pro-formazitting, en zit ook al een tijdje vast.

Blauwe plek

Beiden hebben uitgebreid verklaard bij de politie. Opvallend zijn een aantal appjes die de vader naar de moeder stuurt over de toestand van de baby, twee weken na de geboorte. Daarin wordt er gesproken over bloed rondom de billen van de baby. “Het ging wel eens over een druppeltje bloed”, reageert de moeder. “Maar niet zoveel bloed als later in het ziekenhuis het geval was.”
Een maand na de geboorte, een paar dagen voor de eerste ziekenhuisopname, gaat er iets mis tijdens het geven van voeding. De baby verslikte zich en veranderde volgens de vader van kleur. “Toen heb ik haar op de rug getikt in haar kamer. Ik heb dat te hard gedaan, dat geef ik toe.”
De moeder reageert fel: “Dat was gewoon bij ons op de kamer, dus dat is niet waar.”

Rood oog

De volgende ochtend heeft de baby een blauwe plek op haar rug. “Toen wist ik dat ik het te hard had gedaan”, aldus de vader. “Ik zag die blauwe plek pas zaterdag, vlak voordat ze wegviel”, reageert de moeder.
Foto's
Tijdens de rechtszaak werd op grote scherm een foto getoond van de rug van de baby, tijdens de eerste ziekenhuisoname. Daarop is een grote gele vlek te zien midden op de rug, met daaromheen grote blauwe plekken. Ook werden foto's getoond voor luiers vol bloed.
Op donderdag, na het incident en voor de ziekenhuisopname, ziet de moeder dat het oog van haar dochter rood is en later blauw. “Volgens de vader kwam dat doordat ze op de ketting van hem had gelegen.”

'Absoluut niet geschud'

Op zaterdag gaat het dan goed mis. “Ik kreeg mijn dochter huilend in handen", zegt de vader emotioneel. "Dus ik ben met haar gaan lopen om haar rustig te krijgen. Toen ik bij de eettafel was, voelde ik dat ze wegviel. Armpjes en beentjes werden slap en haar oogjes gingen dicht. Ik haalde haar toen naar voren. Ik heb haar toen lichtelijk, je mag het geen schudden noemen, bewogen. Absoluut niet hard geschud. Toen heb ik naar de moeder geroepen dat ze 112 moest bellen.”
De baby moet beademd en gereanimeerd worden en wordt vervolgens opgenomen in het ziekenhuis. De rechter vraagt zich af of het niet harder gegaan is dan de vader beweert.

'Heel zwaar letsel'

De vader wordt vervolgens boos. "Ik voel mij compleet voor gek gehouden. Hoe we behandeld werden in het ziekenhuis. Dan werd er weer gezegd dat er misschien een pols gebroken was. Vervolgens zegt een arts dat het niet toegebracht is. En later worden wij ineens verdacht."
"Maar dat is toch niet gek", reageert de rechter. "Je kan bij zo'n kleine baby niet direct zien wat er aan de hand is. Ik snap ook niet goed waarom u het gevoel heeft dat het u aangedaan is. Waarom artsen u voor gek zouden houden?"
Ze gaat ooit horen wat er met haar gebeurd is. En dat haar ouders geen verantwoordelijkheid namen.
Een van de rechters tegen de moeder
"Ik weet zeker dat ik haar niet heb geschud of anders aangedaan heb", reageert de vader.
"Maar de baby is met heel zwaar letsel in het ziekenhuis beland. Heel zwaar letsel. Het gaat hier niet om u, maar om een kleine baby die zich niet kon verweren", vervolgt de rechter.

'Zielsgelukkig dat ze nog leeft'

De moeder krijgt vervolgens het woord. “Er is hier maar één iemand die kan vertellen wat er gebeurd is. Dat is de vader. Wat er met zo’n weerloos meisje gedaan is. Ja, ik weet dat ik hier ook als verdachte zit. Maar ik heb het niet gedaan. Ik weet dat ik zielsgelukkig mag zijn dat ze nog leeft."
“Gaat iemand ooit de baby vertellen wat er gebeurd is", vraagt een van de rechters zich af. "Wat mij opvalt", zegt ze tegen de moeder. "Is dat de vader in verklaring toegeeft fouten gemaakt te hebben. Maar u zegt in verklaringen helemaal niets fout gedaan te hebben. U moet beseffen dat de baby, als ze ouder is, gaat horen wat er gebeurd is. En dat haar ouders daar de verantwoordelijkheid niet voor genomen hebben. Wie gaat dit haar later vertellen?”

Weer thuis

Na de ziekenhuisopname gaat het weer een stuk beter met de baby. Ze keert terug bij haar ouders in huis en de situatie in het gezin wordt aangepast.
Volgens het veiligheidsplan van Veilig Thuis mocht het kind niet alleen zijn met één ouder. "Vrienden en familie sprongen bij. Ik voelde mij als een vakantieganger in eigen huis", zegt de vader over deze periode. Het plan werd half mei afgeschaald.
Toch signaleren medewerkers van het kinderdagverblijf na een tijdje wat plekjes op het lichaam van de baby. "Maar ze zeiden dat nooit tegen ons", zegt de moeder. "Ik zag ook wel een plekje. Van mijn partner mocht ik het tegen niemand zeggen, maar dat heb ik wel gedaan. Tegen mijn moeder en schoonmoeder."
Uit angst voor Veilig Thuis wilde ik het stilhouden
de vader over de verwondingen van de baby
De vader reageert: "Naar mijn weten ontdekte ik een schaafplekje op het lichaam van de baby. Toen heb ik de moeder erbij geroepen. We zaten toen net in de periode van Veilig Thuis en daarom wilde ik het stilhouden. Uit angst."

Helemaal mis

Later zien ook vrienden van de ouders meerdere verwondingen. Op de wangen en rond het oog van de baby. "Ik heb mijn partner gevraagd wat er gebeurd was", zegt de moeder. 'Hij zei dat ze de avond ervoor onrustig was, meer niet. Overstuur ben ik toen naar het consultatiebureau gegaan en hebben we het ziekenhuis gebeld. We kregen toen het advies om de baby in de gaten te houden. Maar het weekend daarna ging het helemaal mis."
In de week voorafgaand dat weekend ziet de vader dat er bloed in de luiers van de baby zit. De politie vindt later tijdens het onderzoek meerdere luiers vol met bloed. "Ik schrok daar toen van", zegt de vader. "Ik heb ze in de vuilniszak gedaan. Achteraf gezien had ik ze mee moeten nemen naar de controle in het ziekenhuis." De moeder zegt niets van de luiers te weten.
Op zaterdag ziet de vader dat de baby aan het overgeven is. "Ze had vlak daarvoor de fles gehad. Maar er kwam veel uit haar mondje. Ik heb haar schoongemaakt en heb haar in bed gelegd. Ze lag vervolgens rustig te slapen."

Hardhandig

Op maandag ziet de moeder vervolgens dat er bloed in de luier zit. Ze vraagt aan de vader hoe dat kan. "Hij zei toen dat hij te hardhandig was geweest met het opsmeren van de crème. Maar inmiddels weet ik wel beter."
U ziet een luier vol bloed, maar gaat vervolgens de plantjes water geven?
Officier van justitie tegen de moeder
Later geeft de baby weer over, maar zien de ouders dat ze ook flink gebloed had. De luier zat helemaal onder het bloed, maar de ouders grijpen niet in. "U verschoonde de luier en ging vervolgens de plantjes water geven", zegt de officier van justitie tegen de moeder. "Dat kan ik bijna niet geloven. Als u een luier aantreft vol bloed, rent u toch met uw baby naar de spoedeisende hulp en belt 112?"
"We zagen geen verwondingen en hebben toen haar temperatuur gemeten", zegt de vader. "Pas bij de tweede luier vol bloed dachten we: 'dit is mis'."
De moeder belt vervolgens de huisarts en de verpleegkundige die ter plaatse komt, opent een luier. "De verpleegkundige schrok zich rot", stelt de rechter. De huid van de baby blijkt rond de schaamstreek gescheurd. "Hoe kan het dat u het letsel niet gezien hebt?"

Ernstig gewond

"Ik heb geen idee. Ik heb het toen echt niet gezien. Ook niet toen we de temperatuur van de baby op gingen nemen", vertelt de moeder. "Het was allemaal rood en vurig door het bloed. Maar dat het helemaal open was, heb ik niet gezien."
Deskundigen: verwondingen veroorzaakt door geweld
De deskundigen die het letsel van de baby onderzocht hebben, verschenen vandaag ook in de rechtszaal. In hun rapport stellen zij dat al het letsel enkel veroorzaakt kan worden door extreem geweld. Het hersenletsel dat geconstateerd is, kan alleen veroorzaakt worden door het kind met volle kracht door elkaar te schudden, stelt de forensisch arts. Het letsel rond de schaamstreek moet volgens artsen veroorzaakt zijn door penetratie met grote kracht.

Dat de verdachten het letsel rond de schaamstreek niet gezien zouden hebben, is mogelijk volgens de artsen. Omdat de verwondingen aan de binnenkant van de schaamlippen zaten, waren ze niet gemakkelijk te zien.

De baby wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht en blijkt er heel slecht aan toe te zijn. Ze blijkt ernstig gewond. "Hoe kan het nou, dat jullie dit allebei niet geconstateerd hebben? En dat jullie zeggen niet te weten wie het letsel haar toegebracht heeft? Sterker nog, jullie wijzen naar elkaar", stelt de rechter.

Pieter Baan Centum

De luiers vol bloed, in combinatie met de verwondingen bij de baby, zijn reden genoeg voor de deskundigen om vast te stellen dat er meerdere keren penetratie heeft plaatsgevonden.
Iedereen krijgt de rillingen van deze zaak
officier van justitie
Het Openbaar Ministerie wil de moeder én vader nu gaan observeren in het Pieter Baan Centrum. “De moeder leek in het begin oprecht en slachtoffer. Maar daar ben ik in veranderd”, zegt de officier van justitie. “Haar wisselende verklaringen, haar houding vandaag. Dat is de reden dat ik voorstel om haar te onderzoeken. Net als de vader is zij ook verdachte. Iedereen krijgt de rillingen over de rug van deze zaak, met ook nog eens twee ouders die ontkennen.”
De rechter gaat hierin mee, wat betekent dat dus ook de moeder vast komt te zitten.
Welke straf de ouders mogelijk krijgen, zal later blijken. De rechtszaak gaat verder op 8 augustus met een nieuwe pro-formazitting.
Het verzoek van de advocaat van de vader, om een nieuw onderzoek in te stellen naar het letsel van de baby, werd door de rechter afgewezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.