nieuws

'Kritieke grens bij injecteren afvalwater wel degelijk overschreden'

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Minister Kamp heeft de Tweede Kamer niet goed geïnformeerd over de hoeveelheid afvalwater die in Twente geïnjecteerd wordt door de NAM. Volgens Kamp is in Twente nooit meer dan 300.000 barrel afvalwater per maand geïnjecteerd. CDA-statenlid Bouwien Rutten leidt nu uit officiële meetgegevens van de overheid af dat die hoeveelheid wel degelijk overschreden is.
Rutten baseert zich op gegevens op het NL Olie- en gasportaal. Daaruit is af te leiden dat door de NAM vorig jaar oktober in een put bij Weerselo 380.000 barrel afvalwater is geïnjecteerd. Dat is dus wel degelijk meer dan 300.000 barrel. Een barrel is een maat uit de olie-industrie en staat gelijk aan 159 liter.

Verbazing over antwoord

Volgens Rutten is dat een belangrijk gegeven omdat Amerikaans onderzoek onlangs concludeerde, dat er risico's op aardbevingen ontstaan wanneer de kritische grens van 300.000 barrel per maand wordt overschreden. De CDA-politicus heeft de NAM om opheldering gevraagd en een medewerker heeft laten weten dat minister Kamp de vragen van de Tweede Kamer niet goed heeft beantwoord. Hij had moeten aangeven dat de waterinjecties in Twente gemiddeld onder de kritische waarde van 300.000 barrel blijft. Incidenteel kunnen er dus overschrijdingen zijn. Rutten is zeer verbaasd over dat antwoord, omdat er in het dossier opnieuw een communicatiefout opduikt.
Overigens heeft Kamp in zijn beantwoording ook aangegeven dat het Amerikaanse onderzoek maar beperkt toepasbaar is voor de Nederlandse situatie. De geologische omstandigheden in de Twentse bodem zijn heel anders dan de Amerikaanse. Ook de NAM benadrukt dat de omstandigheden hier anders zijn en risico's op aardbevingen vrijwel uitgesloten zijn.

Vergrote kans op aardbevingen

Fysisch geoloog Ko van Huissteden, die zich al enige tijd zorgen maakt over de waterinjecties, is het niet eens met die bewering. Volgens hem is het injecteren van grote hoeveelheden afvalwater altijd een risicovolle operatie en verhogen de injecties wel degelijk de risico's op aardbevingen.

De NAM benadrukt verder dat het bedrijf zich aan alle vergunningen houdt en dat er niet meer is geïnjecteerd dan volgens de Nederlandse wet mag.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.