Nieuws

"Innovaties die stikstofuitstoot moeten tegengaan werken minder goed"

Technologie die stikstofuitstoot moet voorkomen werkt minder goed
Technologie die stikstofuitstoot moet voorkomen werkt minder goed © ANP
Technische apparatuur in de veehouderij om de stikstofuitstoot te verminderen, werkt minder goed dan eerder werd gedacht. Dat schrijven De Gelderlander en NRC op basis van een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR). Gevolg is dat duizenden agrarische bedrijven meer stikstof uitstoten dan is toegestaan. Het onderzoek van de WUR werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalititeit.
De uitkomsten van het onderzoek betekenen een flinke knauw voor het kabinet en de agrarische sector. LTO ziet de toepassing van technische maatregelen als een belangrijk middel tegen stikstofproblemen. Door deze apparatuur te gebruiken, zou gedwongen krimp van de veestapel niet nodig zijn.

1,2 miljard euro

Om de halvering van de stikstofuitstoot in 2030 te bereiken, is ingezet op het gebruik van dit soort innovaties en apparatuur. Het kabinet heeft er 1,2 miljard euro voor gereserveerd.
Vooral de zogenoemde emissiearme stalvloeren van melkveehouders stellen teleur. In die vloeren wordt mest snel gescheiden van de urine, maar er is geen bewijs dat die nieuwe techniek beter werkt dan veel oudere apparatuur. Bij pluimveehouders en varkensboeren verlagen de apparaten de uitstoot een kwart tot de helft minder dan wordt geclaimd, zeggen de onderzoekers.

Mestbanden

In het onderzoek is gekeken naar hoe zo'n veertig nieuwe apparaten werken, zoals ook mestbanden waarop mest wordt gedroogd. Bij duizenden boeren is geanalyseerd hoeveel stikstof er uit de mest is vrijgekomen.
De resultaten van het onderzoek leiden volgens NRC tot onrust bij boeren die gebruikmaken van deze innovaties. Zij vrezen dat provincies hen kunnen dwingen om minder dieren te houden of anders hun vergunning intrekken als ze meer stikstof uitstoten dan is toegestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.