Nieuws

Fietsers beroofd, daders droegen bivakmutsen en dreigden met vuurwapen

Een scène uit de reconstructie van de berovingen in Enschede.
Een scène uit de reconstructie van de berovingen in Enschede. © Plaats Delict
Wie zijn de twee mannen die op twee plaatsen in Enschede fietsers hebben beroofd? De daders droegen bivakmutsen en bedreigden hun slachtoffers met een vuurwapen.
Een van de slachtoffers moest zijn telefoon en portemonnee inleveren, de ander raakte zijn telefoon kwijt.
Beide berovingen waren op zondagavond 16 april. Het eerste slachtoffer was een man van 26 die op de fiets onderweg naar huis was na een feestje bij zijn voetbalclub. Dat was tegen 22.30 uur.
Het slachtoffer stak de Broekheurnerrondweg over en nam de fietstunnel onder de A35. Hij was net de tunnel uit toen twee gemaskerde mannen hem sommeerden af te stappen. Een van hen bedreigde hem met een vuurwapen en het slachtoffer moest alles afstaan wat hij bij zich had. Het ging om een mobiele telefoon en zijn portemonnee.
Bekijk de reconstructie, de tekst gaat verder onder de video.
Ruim een uur later, rond 23.45 uur, overkwam een man van 36 hetzelfde. Hij fietste in de buurt van de Grolsch Veste, komend uit de richting van Hengelo. De fietser gaf na de bedreiging zijn telefoon af en mocht verder fietsen. Hij vond zijn iPhone de volgende dag terug met behulp van een app.
De twee daders renden in de richting van het huizenblok aan de Meteorenstraat en verdwenen via de Poolsterstraat. Ze droegen donkere kleding.

Camera's bij de tunnel

Rond de fietstunnel in Enschede zijn in het verleden vaker straatroven geweest. De veiligheid nam toe toen in 2019 een tunnelwacht begon met surveillances. Sinds kort hangen er camera's, het gaat om een proef.
Die camera's doen alleen hun werk als fietsers en voetgangers zich via een app hebben aangemeld om te worden gevolgd. Zodra een gebruiker de tunnel ingaat, worden de camera's geactiveerd.
De politie roept iedereen die daar vaak in de buurt is op deze app te downloaden. Dat kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.