Nieuws
Rechter: gemeente Hof van Twente liet achterdeur open waardoor hackers slag konden slaan

De gemeente Hof van Twente is zelf tekortgeschoten, waardoor hackers in december 2020 gemakkelijk konden toeslaan. Dat is het oordeel van de rechtbank in een kort geding vandaag. "De gemeente heeft een door haar beheerde achterdeur in het systeem opengezet en een makkelijk te raden wachtwoord voor het openen van de deur ingesteld, waardoor de bewakers niet ingrepen", omschrijft de rechter het beeldend.
De IT-systemen van de gemeente Hof van Twente werden eind 2020 platgelegd door hackers. Het herstel van de systemen kostte zeker 4 miljoen euro. De gemeente spande de zaak aan om de schade te verhalen op Switch IT Solutions, maar is volgens de rechtbank dus zelf verantwoordelijk.
Zaakjes niet op orde
Advocaat Anne-Wil Duthler van de gemeente sprak in de rechtbank van 'een wanprestatie' van het IT-bedrijf. Tijdens de rechtszaak bleek dat de gemeente blind vertrouwde op de Enschedese IT-provider: ten tijde van de hack was er slechts een halve fte verantwoordelijk voor het systeembeheer van de gemeente.
Volgens de rechter heeft Switch IT wel gezorgd voor de benodigde beveiliging, maar was het de gemeente Hof van Twente die zelf de zaakjes niet op orde had. Het IT-bedrijf heeft volgens de rechter gedaan wat in het contract staat.
Poort open
De cyberaanval werd mogelijk doordat een medewerker van de gemeente een regel in de beveiligende firewall had aangepast, waardoor een deur werd opengezet en hackers vrij spel hadden in de computersystemen van Hof van Twente. En de gemeente koos zelf voor het gemakkelijke wachtwoord Welkom2020.
De gemeente moet nu de proceskosten van het kort geding, ruim 20.000 euro, betalen.