Nieuws

'Klimaatpaus' Timmermans hoort klimaatzorgen en -oplossingen van UT-studenten aan: "Ze hebben haast"

Frans Timmermans op 'verjaardagsbezoek' om te praten over de klimaatcrisis en innovaties
Frans Timmermans op 'verjaardagsbezoek' om te praten over de klimaatcrisis en innovaties © Universiteit Twente / Eric Brinkhorst
Het is geen typische verjaardag waar het bezoek in een kring zit en er een schaal met leverworst, kaas en komkommers rondgaat. Net als de laatste roddels en sterke verhalen. De 61e verjaardag van de Universiteit van Twente is er één met een serieuze insteek: de klimaatcrisis. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, hoort vandaag de verhalen van studenten aan, maar blikt ook terug op de verpletterende verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging in Overijssel. "Dat kan er niet toe leiden dat we de klimaatcrisis ontkennen."
De spreekwoordelijke vlaggenschepen van de UT staan keurig in een rij naast elkaar, maar de betrokken studenten erachter. Klaar voor het bezoek van Eurocommissaris Frans Timmermans, om hem te vertellen wat zij eraan doen om de klimaatcrisis aan te pakken. Het zijn onder meer de zonneauto en elektrische motor die met precisie staan opgesteld.. De paradepaardjes van de universiteit.
Kijk hier hoe de studenten het bezoek beleven:
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op bezoek bij Universiteit Twente waar hij sprak met studenten.

Innovaties toepassen

"Het is een enorme eer om dit te laten zien", vertelt Kirsten Bouwman, lid van het Solar Team Twente. "We hebben technologieën met enorm veel potentie, maar daar moet vanuit de politiek op worden ingezet." Legt de studente uit. Ze verwacht dan ook dat Timmermans een grote rol kan spelen om de Twentse innovaties aan de man te krijgen. "Daarom is het heel bijzonder om hem te ontmoeten."
Die nieuwe ontwikkelingen kunnen de Eurocommissaris helpen met het verwezenlijken van de doelstelling om Europa het groenste contitent van de wereld te maken. Maar het gaat ook over klimaatangst. Angst onder jongeren over hun toekomst. Is die er wel als we op de huidige 'fossiele voet' doorgaan? "Studenten hebben haast en willen dat we sneller handelen dan dat we al doen", weet Timmermans, die naar eigen zeggen ook vaak klimaatpaus wordt genoemd. "De oudere generatie mag ze niet in de steek laten en moeten ze daarin stimuleren en ondersteunen."

Boerentoekomst

Nog sneller de groene weg bewandelen, dat is wat de jongeren met klimaatzorgen willen. Maar de recente verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten, geeft een signaal dat niet iedereen het eens is met de snelle verduurzaming. "Dat moet ertoe leiden dat we in gesprek gaan met elkaar om tot een oplossing te komen. Het kan er niet toe leiden dat we de klimaatcrisis ontkennen. Want die is er."
Toch staat volgens Timmermans, die in de Europese Commissie verantwoordelijk is voor de Green Deal, de toekomst van de boeren niet op de tocht. Er is wel een voorwaarde aangekoppeld. "Ze moeten hun productiemethode veranderen", benadrukt hij. "Maar ze staan er niet alleen voor en krijgen ondersteuning bij die veranderingen. Hun toekomst is ook onze toekomst.
Kijk hier hoe Timmermans tegen de enorme BBB-winst aankijkt:
Eurocommissaris Frans Timmermans over klimaatangst, een groene toekomst en het perspectief voor boeren

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.