Oud-brandweerofficier bevestigt bestaan cruciale verklaringen vuurwerkramp

Een oud-officier van de brandweer Enschede bevestigt het bestaan van cruciale verklaringen van brandweerlieden één dag na de vuurwerkramp. In een mail aan RTV Oost zegt hij deze verklaringen zelf te hebben opgenomen op zondagmorgen 14 mei.

De verklaringen zijn belangrijk, omdat daarin negen brandweerlieden vertellen wat er tijdens bluswerkzaamheden op het SE Fireworksterrein is gebeurd. Volgens Enschede en de politie bestaan de verklaringen helemaal niet. Dat hebben zij de raadsman van de vier weduwes van de brandweermannen die bij de vuurwerkramp omkwamen, laten weten. De oud-brandweerofficier is verbaasd en wil een gesprek met de raadsman.

Oud-brandweerofficier hoorde negen brandweerlieden van rampterrein

De oud-brandweerman beweert dat hij zondagmorgen vroeg, minder dan 24 uur na de ramp, negen brandweerlieden aan de tand heeft gevoeld over het verloop van de brand. Hij wilde via de verklaringen onder meer de nog vermiste brandweerlieden Van der Molen en Gremmen opsporen.

Hij vraagt zich af waarom de politie het bestaan van de verklaringen ontkent. In de verklaringen zou staan dat zeker één brandweerman bij een controle deuren van bunkers heeft geopend op het rampterrein, waardoor opnieuw een vuurzee ontstond die uiteindelijk leidde tot de fatale explosie. Dat zou betekenen dat de nodige vraagtekens gezet moeten worden bij het optreden van de brandweer in Enschede tijdens de vuurwerkramp.

Bestaan van brandweerverklaringen al eerder ontkend

RTV Oost heeft in 2010 ook via politie en Justitie meerdere malen om de brandweerverklaringen verzocht, maar de omroep kreeg toen te horen dat deze verklaringen er niet waren.

Meer over dit onderwerp:
vuurwerkramp brandweerweduwes Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren