Nieuws

Vuurwerkramp Enschede in stilte herdacht, "het leeft en het blijft leven"

De klokken luiden, er worden bloemen gelegd en om exact 15.30 uur is het twee minuten stil. Vele tientallen mensen verzamelden zich zaterdagmiddag rond het monument in de Enschedese wijk Roombeek. Op de herdenkingssteen staan de namen van de 23 mensen die om het leven kwamen bij de vuurwerkramp, vandaag precies 23 jaar geleden. "Het leeft en het blijft leven, ook na zoveel jaar", zegt Bram Distel, voorzitter van Stichting Herdenking Vuurwerkramp.
Het weer doet denken aan 23 jaar geleden. Ook toen was het zonnig en warm. "Gelukkig maar", zegt Distel. "Want als dat niet zo was, dan waren er veel meer mensen thuis geweest." De vuurwerkramp vond plaats op een zaterdag, het was de dag voor Moederdag en 's avonds was het songfestival op televisie. Daarmee lijkt het huidige weekend sterk op het weekend van de vuurwerkramp. "In die 23 jaar zal het natuurlijk wel een keer voorkomen dat die paralellen er zijn."
Sinds 2010 is de herdenking in stilte. "Dat hebben we toen besloten in overleg met de nabestaanden", vertelt Distel. "Mensen geven aan dat ze dit prettig vinden en dat ze juist door die stilte een bepaalde vorm van verbondenheid ervaren. Dat is toch mooi. Voor 2010 werd er muziek gemaakt en werd er gesproken. Ik heb het gevoel dat dit een goede keuze is geweest."
Herdenking vuurwerkramp Enschede, 23 jaar na de ramp
Veel vlaggen in de wijk Roombeek hangen halfstok. Tientallen bezoekers van de herdenking leggen bloemen bij het monument. Distel: "Het leeft en het blijft leven, ook na zoveel jaar. Zolang dat het geval is blijft het onze taak om een vorm te kiezen waar mensen zich goed bij voelen. In 2024 zullen we het weer op deze manier doen. Of dat in 2025 ook nog is, dat is de vraag. Het is dan natuurlijk 25 jaar geleden. Het is een beetje afhankelijk wat dan tot ons komt. Wat willen de nabestaanden? Dat zullen we wegen, in overleg gaan en kijken hoe we het dan gaan doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.